Peter Simon Správy

Prezident Andrej Kiska: Tento región má množstvo problémov a vysokú nezamestnanosť!

Rožňava, ktorá patrí medzi okresy s dlhodobo najvyššou mierou nezamestnanosti na Slovensku, bola v piatok cieľom pracovnej cesty prezidenta Andreja Kisku.

Ilustračný obrázok k článku Prezident Andrej Kiska: Tento región má množstvo problémov a vysokú nezamestnanosť!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Prezident SR Andrej Kiska zavítal do nášho mesta s delegáciou v piatok 25. septembra 2015 o 12:00 hod. Na Námestí baníkov ho vítali občania mesta a žiaci základných škôl. Nechýbalo ani kultúrne predstavenie reprezentujúce naš Gemer.

Následne sa presunul do budovy historickej Radnice, kde za zatvorenými dverami rokoval s predstaviteľmi nášho mesta o možnostiach riešenia vysokej nezamestnanosti. Upozornil, že je potrebné sústredené úsilie v spolupráci s vládou, že sa netreba báť začať podnikať a že je potrebné systematicky uvažovať o tom, ako do oblasti pritiahnuť malých a stredných podnikateľov. V tejto súvislosti pripomenul aj nedostatočne využitie prírodných krás a kultúrnych pamiatok regiónu. „Vŕta mi to v hlave, odkedy som navštívil jaskyňu Domica. Podľa toho, čo som videl, je Domica trikrát krajšia ako časť tej istej jaskyne na maďarskej strane. A pritom z maďarskej časti chodí dovnútra päťkrát viac turistov ako od nás. Vstupy sú od seba vzdialené len chvíľu cesty autom. A predsa sú od seba tak ďaleko. Maďarská jaskyňa má zveľadené okolie, je tu ihrisko aj reštaurácia. Pri slovenskej časti jaskyne nie je nič. Je to Potemkinova dedina. Nevieme využiť naše prírodné bohatstvo,“ uvádza prezident na svojej facebookovej stránke.

Ako dodal, tento región má množstvo problémov, má vysokú nezamestnanosť, ale má aj množstvo šikovných a dravých ľudí. „Keď som sa plnej sály študentov Gymnázia P. J. Šafárika spýtal, kto chce ísť študovať na najlepšie školy do zahraničia, väčšina z nich zdvihla ruku. Fantastické. Spýtal som sa, kto chce začať podnikať, a tiež zdvihli ruku desiati alebo pätnásti študenti,“ prezradil prezident SR Andrej Kiska na svojej facebookovej stránke.

Prezident diskutoval so študentmi Gymnázia P. J. Šafárika, ktoré patrí medzi najlepšie gymnáziá na Slovensku. Študentov motivoval, aby si vybrali kvalitné vysoké školy a nebáli sa uchádzať ani o najlepšie školy v zahraničí. Na stretnutie som s prezidentom som sa tešila. „V triede sme si pripravili zaujímavé otázky, ktoré sme následne mali možnosť priamo položiť prezidentovi nášho štátu. Som rada, že som mohla zažiť aj túto skutočnosť,“ uviedla pre náš web študentka gymnázia Michaela.

Hlava štátu tiež navštívila Strednú odbornú školu v Štítniku, ktorá dáva šancu mladým ľuďom bez ukončeného základného vzdelania, aby sa vyučili a zamestnali. „Chcel som sa pozrieť, ako takýto model funguje a či je prenosný aj do iných miest,“ povedal Kiska. Čím dlhšie je človek v normálnom procese výučby, tým má podľa neho väčšiu šancu v budúcnosti sa o seba postarať.

„Bolo to moje prvé osobné stretnutie s pánom prezidentom. Jeho záujem o problémy mesta a regiónu sa mi zdal veľmi úprimný (beseda na radnici, pozn. red.) a chcel počuť naše názory, ako ich riešiť. Pôsobil na mňa ako človek, ktorý vie čo chce a nemá problém to pomenovať, lebo nepotrebuje populistické reči, aby po ukončení volebného obdobia neskončil na úrade práce. Presvedčil ma, že do úradu prezidenta nastupoval s odhodlaním zmeniť Slovensko a nie zabezpečiť seba i rodinu rozkrádaním spoločného majetku,“ dodáva svoje pocity so stretnutia s prezidentom zástupca primátora nášho mesta Ján Lach.

Počas návštevy kaštieľa Betliar vyjadril Andrej Kiska podporu snahám nového vedenia o naštartovanie a propagáciu tejto kultúrnej pamiatky. Ako povedal, vie si predstaviť, že by mohla byť dôstojným miestom aj pre stretnutia diplomatov. „Je tu pekný kaštieľ Betliar, ktorý sa teraz veľmi snaží. Je tu Krásna Hôrka. Boli by sme hlúpi, keby sme to nevyužili,“ dodáva Kiska.

Čítajte tiež: PRVÉ FOTO: Prezident SR Andrej Kiska v Rožňave!
Foto: Prezident počas návštevy nášho mesta odskočil aj do Betliara

Zdroj: Kancelária prezidenta SR/DNES24.SK

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska na návšteve Rožňavy a okolia
40
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM