Aktualizované Peter Simon Správy

Preteky sprevádza dážď a vietor: Na Dobšinskom kopci padol strom, FOTO

Predpovede meteorológov sa naplnili a nad Dobšinským kopcom je zatiahnutá obloha. Organizátorom a aj pretekárom robí na tvári vrásky dážď. Okrem toho pofukuje miestami aj silný vietor.

Ilustračný obrázok k článku Preteky sprevádza dážď a vietor: Na Dobšinskom kopci padol strom, FOTO
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

O 9:00 hod. teda prvé vozidlá vyštartovali s mokrým nastavením do úvodného meraného tréningu. „V sobotňajších meraných tréningoch nám už zapršalo viackrát. Naposledy vlani, keď druhý meraný tréning bol najprv prerušený a následne pre prudkú búrku dokonca zrušený,“ uviedol Ľuboš Kašický z tlačového strediska pretekov.

Ako dodal, na mokrej trati sa prvý tréning odjazdil hneď v prvom ročníku ME v Dobšinej, v sezóne 2012. Šampión Simone Faggioli na vtedajšej Oselle FA30 pri svojej prvej meranej jazde na tejto trati zajazdil čas 3:15,52“.

„Verme teda, že dnešné časy budú hlavne bezpečné a do cieľa meraných tréningov sa dostanú všetci štartujúci. Ak to včera na výborne rozbehnutej Oldies Party Rádia Vlna veľmi neprehnali, tak dnes by sme mali vidieť zaujímavé výkony,“ dodal Kašický.

Priaznivci rýchlych áut však musia svojich favoritov sledovať aj s dáždnikom v ruke. Okrem dažďa však úradoval aj silný vietor.

Čítajte tiež: Priaznivci rýchlych áut sa dočkali: Dobšinú zaplnila Európska špička, Prvé FOTO!

Ako uviedol operačný dôstojník hasičov z Košíc, väčšie množstvo popadaných stromov evidovali aj v Košickom kraji. „Hasiči zasahovali na ceste medzi obcou Gemerská Poloma v smere na Spišskú Novú Ves. Cestári odstraňovali popadané stromy aj na Dobšinskom kopci,“ doplnil operačný dôstojník.

Prvý meraný tréning na nedeľňajšie preteky automobilov do vrchu v Dobšinej poznačil neustávajúci dážď. Ten sa podpísal aj pod tri vážnejšie prerušenia tréningu, ktoré vo výsledku natiahli sekciu o viac ako hodinu. Zásadnou vecou pre dopoludňajší tréning dnes bolo navonok nevinné odstavenie vozidla Peugeot 205 Jiřího Theimera mladšieho, ktorý zastavil v úseku 24 (už blízko cieľa). Z historika však začal tiecť olej, ktorý sa dostal na mokrú vozovku a jeho dôsledné odstránenie z trate organizátorom trvalo približne 50 minút.

Kompletné výsledky po druhej tréningovej jazde nájdete TU!

„Toto neplánované prerušenie nepridalo na pohode čakajúcim pretekárom a krátko po reštarte mal najvážnejšiu haváriu dnešného dopoludnia populárny Fausto Bormolini, ktorý sa šmykol hneď na druhom úseku a svoj monopost Reynard K2 rozmlátil tak, že je málo pravdepodobné, aby nastúpil do zajtrajších pretekov. Lekárska prehliadka našťastie potvrdila, že pilot je v poriadku,“ hovorí Ľuboš Kašický.

Ako dodal, toto ďalšie zdržanie nepomohlo koncentrácii Davida Komárka, ktorý vzápätí po reštarte skončil tiež mimo trať v 18 úseku a ním naťahané blatu znova na chvíľu zastavilo tréning. To však už na štarte ostali poslední pretekári, ktorí jediní mohli atakovať dovtedy najrýchlejší čas Vladimíra Vitnera (Audi TT-R DTM).

Ako prvý sa časom 3:09,179“ pod tri minúty a desať sekúnd dostal Talian Paride Macario (Osella FA30). Jeho krajan Christian Merli (Osella FA30), štartujúci po ňom, zaostal iba o necelú desatinu sekundy. Na trati bol však už „Dobšinátor“ Simone Faggioli, ktorý posunul svoj mokrý rekord na hodnotu 3:05,607“.

Zaujímavé a veľa napovedajúce je porovnanie top speedov na najdlhšej rovinke Roveň, kde Faggioli dosiahol „iba“ 214,9 km/h, pričom Merli 225,7 km/ a Paride dokonca 230 km/h.

V slovenskom majstráku zajazdil najrýchlejší čas Igor Drotár na Fabii R5 (top speed 203,4 km/h). Druhý bol Tomáš Ondrej (Fabia WRC) a tretí Věroslav Cvrček (Fabia S2000). V absolútnom poradí sa Drotárov čas radí na výborné piate miesto.

Po časovom sklze z prvého tréningu sa štart dnešného druhého tréningu posúva o 30 minút na 13:30 hod.

Obrazom: Tréningové jazdy za dažďa (Dobšinský kopec 2016 - sobota)
31
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM