Peter Simon Správy

Informácie, ktoré ste možno ani nevedeli: Zaujímavosti z dedín Gemera

O tom, že v obci Betliar sa nachádza kaštieľ či krásny park, vie asi každý človek z nášho regiónu. No už asi málokto vie o ďalších pozoruhodnostiach, ktorými sa Gemer môže pochváliť. Práve na takéto zaujímavosti sme sa zamerali.

Ilustračný obrázok k článku Informácie, ktoré ste možno ani nevedeli: Zaujímavosti z dedín Gemera
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Slavošovské železo

Obec leží v juhovýchodnej časti Slovenského rudohoria, v doline Štítnika. Spomína sa od roku 1318, dnešný názov má od roku 1932. Vznikla ako pastierska osada, neskôr obyvatelia pracovali v hámroch, pálili uhlie a ako povozníci. V roku 1634 v obci pracovali dva hámre. V 18. storočí slavošovské železo bolo široko ďaleko známe, neskôr namiesto železiarskych podnikov vznikli dva mlyny na papier, ktoré sa zmenili na továrne. Narodil sa tu aj významný historik, básnik a maliar Michal Bosý starší. Slavošovce sú aj rodiskom zberateľa ľudových piesní Ľudovíta Vansa a samozrejme rodiskom známeho Pavla Emanuela Dobšinského.

Okrem toho sa v obci nachádza aj ozajstný unikát v podobe železničného tunela, ktorým však vlak nikdy neprešiel. Viac sa o tom dočítate TU.

Baníci aj chovatelia oviec

V susedstve Slovošoviec je obec Ochtiná, známa miestnou jaskyňou. Vznikla v prvej polovici 13. storočia a už v roku 1543 sa na jej území uvádza železný hámor. Táto obec patrila Štítnickym Bebekovcom. Od začiatku sa vyvíjala ako banícka osada, preto aj časť obyvateľov využívala výsady baníckeho mesta.

Pritom druhá časť obyvateľov sa venovala chovu oviec. Popri rozvinutých remeslách tu pracovali aj dva mlyny na papier, vysoká pec a hámor. V rokoch 1709–1710 na mor zomrelo viac ako štyristo obyvateľov.

Vzácny kostol aj rabovanie obce

Pri vstupe do takmer zabudnutej dedinky Koceľovce vás hneď upúta veľkolepá stavba kostola, aké nenachádzame ani v mestách. Je to ranogotický evanjelický kostol s osem hrannou vežou postavený na mieste, kde bol v minulosti cintorín. Počiatky tohto kostola súvisia so založením obce na prelome 12. – 13. storočia nemeckými kolonistami. K šesťhrannej kaplici bola v prvej polovici 14. storočia pristavená chrámová loď s vežou. Kostol od reformácie patrí evanjelikom.

Tunajší obyvatelia sa zaoberali poľnohospodárstvom a ovocinárstvom. V histórii obce je zachytený smutný údaj z roku 1561, v tom roku Osmani obec vyrabovali a 150 obyvateľov odvliekli do otroctva. Koncom 19. storočia vypukol na kostole požiar, následkom čoho pri oprave veže došlo k zmene jej krovu z baňatého na terajší prilbový.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM