Tomáš Šuhajda Tlačové správy

Bravčové bez škodlivého cholesterolu? Je to možné, kúzlo mangalíc od utorka vo Veselej Farme!

Poznáte mangalice? Plemeno ošípaných, ktoré svojím výzorom pripomínajú ovce. To však nie je jediná vec, ktorá určuje ich výnimočnosť. Vďaka týmto prasatám si môžete vychutnať bravčové mäsko či masť v zdravšej forme.

Ilustračný obrázok k článku Bravčové bez škodlivého cholesterolu? Je to možné, kúzlo mangalíc od utorka vo Veselej Farme!
Zdroj: TASR

Mangalice pochádzajú z Veľkej uhorskej nížiny, vyšľachtili ich v roku 1833 skrížením plemena z Bakonského lesa s polodivými sviňami. Chovajú sa najmä v Maďarsku, no mäsové výrobky z nich vyhľadáva aj čoraz viac Slovákov. Samotné mangalice vždy rozpoznáte, sú typické svojou dlhou vlnitou až kučeravou srsťou, ktorá im umožňuje pásť sa vonku aj v tuhej zime.

A vďaka tomu dosahujú prirodzený prírastok masti s obsahom veľkého množstva takzvaného dobrého cholesterolu. Bravčové z mangalíc teda obsahuje oproti iným typom ošípaných oveľa menej toho „zlého“ škodlivého cholesterolu, ktorý je nemilosrdný k srdcu a cievam človeka. Mangalice obľubujú zároveň aj fajnšmekri a labužníci, mäso je totiž šťavnaté a jemné.

Mangalice sú výnimočným druhom, v Maďarsku ich vyprodukujú ročne asi 60 000 kusov, čo nie je veľa. Od utorka 10. marca do soboty majú Rožňavčania skvelú príležitosť pocítiť kvalitu čabajky z mangalice. V tunajšej predajni Veselá Farma štartujú dni výrobkov z mangalice aj ďalších kvalitných maďarských domácich výrobkov. Čo poviete na zdravšie a fajnové klobásky, slaninu či šunku?

Na titulnej foto: mangalice

Dni výrobkov z mangalice i ďalších maďarských domácich výrobkov vo Veselej Farme
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM