Peter Simon Správy

Začína turistická sezóna: Oddychový areál na Domici chátra

Areál jaskyne Domica chátra. Turisti si nemajú kde oddýchnuť, najesť sa, nenájdu toaletu. V tej dobe kvalitný rozprávkový areál pre deti je zamknutý. O niekoľko stoviek metrov na maďarskej strane jaskyne to zas žije.

Ilustračný obrázok k článku Začína turistická sezóna: Oddychový areál na Domici chátra
Foto: Peter Simon / Zdroj: YouTube.com

Jaskyňa Domica a jej okolie, ktoré každý azda pozná sa nachádza neďaleko obce Plešivec. Turistická sezóna sa pomaly ale isto rozbieha, no pri návšteve jaskyne Domica, ostávajú oči pre plač. V jej okolí akoby zastal čas.. Ak sa chcete najesť, napiť, a oddýchnuť si, tak sa sklamete. Obrovský areál totiž nefunguje. Všade je iba burina, suché bodliaky, budovy chátrajú a opadáva z nich omietka. Nečudo, že turisti volia radšej Aggtelek. Treba však uviesť, že na Domici sa okrem jaskyne zapísanej v zozname UNESCO nachádzajú aj rezbárske skvosty. Jedná sa o rozprávkové postavičky, ktoré sú výsledkom rezbárskych sympózií umelcov z okolitých štátov.

Prezident Andrej Kiska pri minuloročnej návšteve areálu poukázal aj na slabé využitie potenciálu Domice ako výnimočnej lokality zapísanej v zozname UNESCO, a to predovšetkým v porovnaní s maďarskou stranou. „Vŕta mi to v hlave, odkedy som navštívil jaskyňu Domica. Podľa toho, čo som videl, je Domica trikrát krajšia ako časť tej istej jaskyne na maďarskej strane. A pritom z maďarskej časti chodí dovnútra päťkrát viac turistov ako od nás. Vstupy sú od seba vzdialené len chvíľu cesty autom. A predsa sú od seba tak ďaleko. Maďarská jaskyňa má zveľadené okolie, je tu ihrisko aj reštaurácia. Pri slovenskej časti jaskyne nie je nič. Je to Potemkinova dedina. Nevieme využiť naše prírodné bohatstvo,“ „uviedol pri svojej vlaňajšej návšteve prezident Andrej Kiska.“::http://roznava.dnes24.sk/…anost-217278

Pripravili sme vám videozostrih, ako ochutnávku z tohoto nádherného miesta a jeho okolia.

Na druhej strane jaskyne v známom Aggteleku to už žije. Už pri prekročení štátnej hranice sa vám naskytne pohľad na krásu prírody Aggtelekského národného parku. Okrem prehliadky jaskyne Baradla, ktorú toto miesto ponúka, sa v Aggteleku dá kvalitne ubytovať, či už v penzióne alebo chatkách, ktoré sú stále zaplnené maďarskými alebo našimi turistami. Miesto disponuje aj vyhradeným kempingovým parkoviskom. „Deti sa majú možnosť zabaviť na detských ihriskách. Možnosť stravovania sa dá využiť aj v bufetoch, ktorých je tam viac a sú stále otvorené. Od jaskyne, ktorá má vstup vo veľkej skale, vedú značky a chodník až na vrchol tejto krásy, odkiaľ je nádherný výhľad na celé okolie. Ak nemáte nič na pláne a chcete si oddýchnuť, relaxovať a poprechádzať sa v krásnej prírode, Aggtelek je určite tým pravým miestom,“ spresnila turistka Anna z Revúcej, ktorá si počas týždňa užívala slnečné lúče.

Foto: ilustračné

Aggtelek 2016
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM