Peter Simon Kultúra

Priaznivci divadla zbystrite pozornosť: O niekoľko dní to vypukne!

Tí, ktorí obľubujú divadelné predstavenia môžu mať dôvod na radosť. Do nášho mesta prichádza nevšedný divadelný festival. Už názov napovedá o netradičnom predstavení. Okrem Slovákov aj hostia spoza hraníc.

Ilustračný obrázok k článku Priaznivci divadla zbystrite pozornosť: O niekoľko dní to vypukne!
Zdroj: Divadlo ACTORES

Herci sa nemajú za čo skryť, musia existovať na javisku. Komunikovať s divákom, či už otvorenou alebo zatvorenou formou. Divadlá týchto foriem existujúcich v komorných podmienkach už v minulosti zohrávali významnú rolu. Jednou z nich je úzky kontakt medzi hercom a divákom, ktorý umožňuje živšiu a otvorenejšiu komunikáciu, stiera bariéru tzv. štvrtej divadelnej steny, dialóg a hra priamo vplývajú na pocity diváka.

Medzinárodný divadelný festival pod názvom DVAJA prináša na dosky divadla ACTORES vzťahy dvoch protagonistov so silnými psychologickými motívmi.

Cieľom festivalu Dvaja je priniesť milovníkom divadla „pikantnú divadelnú lahôdku“ v tej najkomornejšej zostave, kde je herec spolu s divákom akoby v jednej miestnosti. Festival je súčasťou projektu Divadlo STRECHA KULTÚRY 2016. Medzinárodný divadelný festival Dvaja sa uskutoční v dňoch 17. až 20. septembra 2016.

Kompletný prehľad predstavení a všetky potrebné informácie nájdete v článku PREHĽAD programu: Medzinárodný divadelný festival Dvaja v Rožňave.

„Ide o úzky kontakt medzi divákom a medzi hercom, zvlášť ak sa predstavenie odohráva v malom priestore a divák "sídli“ blízko, temer v priestore, kde herec účinkuje. Za alternatívnu formu realizácie považujeme tieto predstavenia už len tým, že je iná forma hľadiska a javiska. Napriek tomu, že v týchto inscenáciách ide o silný, jasný a konkrétny príbeh. Festival je určený pre každého diváka, ktorý miluje divadlo ako živé umenie,“ hovorí herec a manažér divadla Actores Róbert Kobezda.

Ako dodal, na doskách divadla Actores v Rožňave sa prestaví hneď niekoľko krajín. „Zámerom bolo priniesť do Rožňavy súbory z krajín V4, pretože prichádza na našu scénu niečo nové a práve tieto krajiny sú k nám umelecky, vzájomným porozumením, ale i vzťahovo najbližšie. Ide o vzájomnú konfrontáciu, veď na festivale diváci uvidia renomované divadlá s medzinárodnými úspechmi. Nominovanie inscenácií je vo viacerých prípadoch na základe ich výberu, hodnotenia odbornej verejnosti alebo odporúčania ich priateľov,“ dodáva herec.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM