Peter Simon Kultúra

Kompletný PREHĽAD programu: Medzinárodný divadelný festival Dvaja v Rožňave

Medzinárodný divadelný festival pod názvom DVAJA prináša na dosky divadla ACTORES vzťahy dvoch protagonistov so silnými psychologickými motívmi.

Ilustračný obrázok k článku Kompletný PREHĽAD programu: Medzinárodný divadelný festival Dvaja v Rožňave
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Divadlá malých foriem existujúcich v komorných podmienkach už v minulosti zohrávali významnú rolu. Jednou z nich je úzky kontakt medzi hercom a divákom, ktorý umožňuje živšiu a otvorenejšiu komunikáciu, stiera bariéru tzv. štvrtej divadelnej steny, dialóg a hra priamo vplývajú na pocity diváka.

Cieľom festivalu Dvaja je priniesť milovníkom divadla „pikantnú divadelnú lahôdku“ v tej najkomornejšej zostave, kde je herec spolu s divákom akoby v jednej miestnosti. Festival je súčasťou projektu Divadlo STRECHA KULTÚRY 2016. Medzinárodný divadelný festival „Dvaja“ sa uskutoční v dňoch 17. až 20. septembra 2016.

Čítajte tiež: Medzinárodný divadelný festival DVAJA už onedlho: Róbert Kobezda prezradil detaily

17. september 2016 od 19: hod., Hlavná sála – experimentálna scéna
DIVADLO STOKA BRATISLAVA – „NEISTÝ GRUNT“.Legendárne divadlo STOKA v réžii skvelého Blaha Uhlára po prvýkrát v Rožňave. Dvaja aktéri sa dostávajú do vzájomných dialógov, často v neriešiteľnom konflikte antických rozmerov, demonštrujúc ľudskú vnútro druhovú agresivitu, ktorá je obludnou súčasťou vzájomnej komunikácie. Vstupné: 4 eurá.

18. september 2016 od 19: hod., – Hlavná sála
PÉCSI HARMADIK SZÍNHÁZ, MAĎARSKO „JEDEN ŽIVOT – DVE ÚMRTIA“ /„EGY ÉLETEM – KÉT HALÁLOM“. Dve herecké osobnosti v legendárnej krimikomédii. V hlavných úlohách Dévényi Ildikó a Gregor Bernadett. Herečky sa stretávajú pred premiérou, aby využili ešte poslednú šancu prejsť si texty na predstavenie. Na prvý pohľad je všetko v najlepšom poriadku, opakujú si texty, ako vždy popri tom pletkujú, ale nakoniec sa divadelné predstavenie pretaví do krvavej reality. Alebo je to všetko len predstava? Ktovie? Predstavenie je určené pre dospelých, ale i oni musia prísť v sprievode rodičov. Inscenácia je uvádzaná v maďarskom jazyku. Vstupné: 7 eur.

19. september 2016 od 19:00 hod., – Hlavná sála – experimentálna scéna
DIVADLO KONTRA Sp.Nová Ves – William Shakespeare „HAMLET“. Predstav si, že si sa dozvedel, že tvojho otca zabil tvoj strýko. Predstav si, že ten strýko je teraz mužom tvojej matky. Predstav si, že o vražde ti povedal duch tvojho otca,ktorý ťa donútil k prísahe, aby si pomstil jeho smrť. Čo by si urobil? Ako by si to urobil? Bol by si vôbec schopný urobiť to? Je pomsta dostatočným dôvodom na život? Osamelý Hamlet, uväznený v klaustrofobickom svete Elsinoru, hľadá pravdu a zmysel života vo svete, v ktorom nijaká pravda a istota nejestvujú. Vstupné: 4 eurá.

19. september 2016 od 21:00 hod., – Kaviareň A-CLUB
MESTSKÉ DIVADLO ACTORES ROŽŇAVA – Keith Huff „DNI V DAŽDI“. Broadwayský kriminálny hit inšpirovaný skutočnou udalosťou. Hra získala prestížnu americkú cenu Josepha Jeffersona za najlepšiu hru a herecké výkony. Chicagskí policajti Joey a Denny sú dlhoroční partneri a najlepší priatelia. Joey je slobodný a osamelý a Denny je ženatý a má deti; ale obaja muži majú nedostatky a vážne problémy. Introvertný Joey sa potýka s problémami s pitím a tajne miluje Dennyho manželku Connie; nahnevaný tvrdý chlap – Denny zakrýva svoj rasizmus a podvádza Connie s prostitútkou. Predstavenie nie je vhodné pre mládež do 15 rokov. Vstupné: 3 a 2 eurá (v cene vstupenky občerstvenie).

TOP FESTIVALU:

20. september 2016 od 19: 00 hod., – Hlavná sála – experimentálna scéna
DIVADLO „LA FAYETTE“ POĽSKO – Owen McCafferty „MOJO MICKYBO“. Príbeh o priateľstve dvoch chlapcov: Mojo a Mickybo, na pozadí nepokojov v Belfaste 70-tych rokov. HERECKÝ KONCERT!!!! Vo svete nenávisti, zrady a násilia sa pokúšajú uchrániť si svoj svet detskej citlivosti. Nie je to príbeh o vstupe do dospelosti, ale o chvíli, keď dospelosť brutálne vstupuje do nášho života. Uchránia si Mojo a Mickybo, obkľúčení politickými rozdielmi, svoje priateľstvo? Alebo ako dvaja pištoľníci utečú do krajiny voľnosti? Bravúrna hra, okamžité prechádzanie z postavy do postavy. Na prázdnej scéne vzniká celý kozmos a lavína meniacich sa situácií nedovoľuje divákovi ani na chvíľu odpútať sa od gest, hry slov, zmien farby hlasov. Herecká extratrieda. Vstupné: 4 eurá.

  • ZMENA PROGRAMU VYHRADENÁ!
  • Festivalová permanentka: 12 eur
  • Informácie a predpredaj vstupeniek v pokladni divadla, www.actores.sk, FB: Actores Slovakia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM