Peter Simon Rôzne

Obrazom: Počas osláv 70. výročia víťazstva nad fašizmom aj výstava zbraní a vozidiel

70. výročie Dňa víťazstva nad fašizmom organizovalo mesto Dobšiná v spolupráci s miestnou organizáciou Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Nechýbala výstava historických zbraní, Múzeum na kolesách, ale aj kladenie vencov.

Ilustračný obrázok k článku Obrazom: Počas osláv 70. výročia víťazstva nad fašizmom aj výstava zbraní a vozidiel
Zdroj: Dnes24.sk

Ako informoval internetový portál mestodobsina.sk, okrem prehliadky historických vozidiel boli pre návštevníkov pripravené rôzne exponáty Múzea na kolesách. Slávnostný akt otvoril koncert dychovej hudby. Pojazdné múzeum vystavovalo zbrane a výstroje z 2. svetovej vojny, uniformy vojakov, prieskumníkov, zdravotníkov a predmety každodenného použitia.

Akcia sa konala v centre mesta v sobotu dňa 9. mája. „Približne okolo 13:30 hod. sa niekoľko stovák účastníkov podujatia presunulo z námestia v sprievode k Pamätníku druhej svetovej vojny, kde držali stráž členovia dobšinského baníckeho združenia Bruderschaft. Tam položili vence na znak úcty a vďaky padlým funkcionári mesta Dobšiná, ktorých zastupoval primátor Ján Slovák a predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Dobšinej František Novotný, ale tiež zástupcovia unikátnych motorových veteránov,“ informuje stránka mestoDobšiná.

Po odznení básne a slovách primátora mesta Dobšiná Jána Slováka, priblížil historické súvislosti tohto dňa prítomným pán František Novotný. V závere zaznela slávnostná salva z mínometu a zakrátko bolo na námestí ocenených šesť najkrajších veteránov, medzi ktorými bolo ocenené aj historické hasičské vozidlo Saurer z Dobšinej vyrobené v roku 1964.

Čítajte tiež: OBRAZOM: Stretnutie veteránov v Rožňave. Aha, aké kúsky sa premávali po Gemeri

Foto: Mesto Dobšiná

Oslavy 70. výročia víťazstva nad fašizmom v Dobšinej
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM