Peter Simon Správy

Jaskyňa v okrese ožila: Návštevnosť zvýšil európsky unikát, FOTO

Najväčšia jaskyňa v našom okrese sa momentálne teší obľube. Jej krásy, ktoré nájdete v našej galérii učarovali aj zahraničným turistom.

Ilustračný obrázok k článku Jaskyňa v okrese ožila: Návštevnosť zvýšil európsky unikát, FOTO
Zdroj: TASR

Domica je najväčšia jaskyňa Slovenského krasu. Zaraďuje sa medzi jaskyne svetového významu, nachádza sa v južnom svahu Silickej planiny v okrese Rožňava. Predstavuje časť jaskynného komplexu, ktorý vytvára s jaskyňou Baradla v Maďarsku jeden genetický systém celkovej dĺžky cca 25 km. Samotná Domica je dlhá 5 358 m, z čoho je od roku 1932 pre verejnosť sprístupnený okruh dlhý 1 315 m. Objavil ju Ján Majko 3. októbra 1926.

Čítajte tiež: Dobré správy z Domice: Mnohí na tento moment čakali dlhé roky!

Jaskyňa je výnimočná aj svojou polohou, keďže leží na území dvoch štátov, Slovenska a Maďarska. Domica je už dlhé roky zapísaná aj v zozname UNESCO. Turistická sezóna je v plnom prúde. Okrem krásnych podzemných priestorov však jaskyňa ponúka návštevníkom omnoho viac. Jednou z nich je aj jedinečná nielen slovenská, ale aj európska atrakcia, plavba v podzemí. „Jaskyňa je zaujímavá aj tým, že za posledných 10 rokov bolo tej plavby v útrobách jaskyne pomerne málo. Naposledy v roku 2013. Vzhľadom na dostatok jarných zrážok sme sa konečne dočkali a plavbu realizovať môžeme. Okrem toho však návštevníci môžu zažiť aj raritné sintrové jazierka, takzvané rímske kúpele, ktoré sú vlastne jedinečné na Slovensku,“ spresnil sprievodca jaskyne Erik Blatník.

Nezabudnuteľný zážitok v návštevníkovi zanechá plavba po podzemnej riečke Styx s dĺžkou 140 m. Pozrite si na fotkách, ako to momentálne v jaskyni vyzerá :)

Obrazom: Krása jaskyne Domica
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM