Peter Simon Správy

Dobré správy z Domice: Mnohí na tento moment čakali dlhé roky!

Domica tvorí jeden jaskynný systém s maďarskou jaskyňou Baradla. Na Slovensku nemáme inú jaskyňu, ktorá by sa jej podobala.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy z Domice: Mnohí na tento moment čakali dlhé roky!
Zdroj: TASR

Jaskyňa Domica, ktorá je sama o sebe podľa viacerých najkrajšou jaskyňou na území Slovenska sa nachádza neďaleko Rožňavy. Leží v Národnom parku Slovenský kras a Aggtelek. Jaskyňa je výnimočná aj svojou polohou, keďže leží na území dvoch štátov, Slovenska a Maďarska. Domica je už dlhé roky zapísaná aj v zozname UNESCO. Turistická sezóna je v plnom prúde.

Okrem krásnych podzemných priestorov však jaskyňa ponúka návštevníkom omnoho viac. Jednou z nich je aj jedinečná nielen slovenská, ale aj európska atrakcia, plavba v podzemí. „Jaskyňa je zaujímavá aj tým, že za posledných 10 rokov bolo tej plavby v útrobách jaskyne pomerne málo. Naposledy v roku 2013. Vzhľadom na dostatok jarných zrážok sme sa konečne dočkali a plavbu realizovať môžeme. Okrem toho však návštevníci môžu zažiť aj raritné sintrové jazierka, takzvané rímske kúpele, ktoré sú vlastne jedinečné na Slovensku,“ spresnil sprievodca jaskyne Erik Blatník.

Dĺžka prehliadkovej trasy, vrátane plavby je podľa informácií jeden kilometer a prehliadka trvá asi tak jednu hodinu.

Ako dodal, na realizáciu plavby je potrebné mat v podzemnej jaskynnej riečke približne 80 centimetrov. „Uplynulé dni sme evidovali hĺbky tak 90 až 93 centimetrov. Je to taký optimálny stav. Žiaľ dopredu povedať nevieme, dokedy tá voda vydrží, či to budú týždne, mesiace, takže návštevu odkladať netreba,“ dodáva Blatník.

Pozrite si v našej galérii zostrih z plavby po jaskyni Domica.

„Plavba bola fakt úchvatná, človek takéto niečo nezažije hockedy. Som z toho nadšený. Na plavbu po Domici som čakal asi päť rokov, že som sa dostal na loďku,“ uviedol nadšený turista.

Plavba po jaskyni Domica - zostrih
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM