Peter Simon Kultúra

Zvyky z Pače ako na dlani: O zábavu sa postarala folklórna skupina Bučina, FOTO

Bučina sa zachovávaniu miestnych tradícií venuje už takmer desať rokov. Nedávno sa so svojim programom predstavili aj v Gemerskom osvetovom stredisku v Rožňave.

Ilustračný obrázok k článku Zvyky z Pače ako na dlani: O zábavu sa postarala folklórna skupina Bučina, FOTO
11
Galéria
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko

V stredu, 23. mája priniesla folklórna skupina Bučina z Pače, okrem svojich zvykov počas turíčnych sviatkov – Rosadlí, aj vyzdobené máje.

„Z rozhovoru s nositeľkami tradícií Irenou Helcmanovou a Máriou Cmorikovou sme sa okrem iného dozvedeli, že v Pači chlapci stavali dievčatám po dva máje – pár, a to brezy, ktorých kmene neboli očistené, tak ako v iných obciach. Tiež ich stavali aj ku kostolu, kde sa v nedeľu po obede stretli dievčatá i ženy a spolu spievali aj si zatancovali,“ uviedla Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Hosťom skupiny bol majster tesár Ján Gunár, ktorý sa okrem tesárčiny venuje aj vyrezávaniu úžitkových a dekoratívnych predmetov a práci s kovom.

Prezradil, že najväčšiu radosť má hlavne na jar, keď k nemu chodia chlapci z dediny, aby ich naučil vyrezávať píšťalky. Verí, že v niektorých prebudí záujem o prácu s týmto prírodným materiálom a tradícia nezanikne.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Obrazom: Rosadľa v GOS-ke
11
Galéria
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM