Správy

Župa chce zaočkovať čo najviac východniarov. Za seniormi vyrazia očkovacie tímy

Obce a mestá môžu prihlásiť obyvateľov, ktorí sa nevedia dostaviť do očkovacieho centra. Mobilná očkovacia jednotka príde za nimi.

Ilustračný obrázok k článku Župa chce zaočkovať čo najviac východniarov. Za seniormi vyrazia očkovacie tímy
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla

Mobilná očkovacia jednotka Košického samosprávneho kraja (KSK) po zariadeniach sociálnych služieb vyrazí aj do obcí a miest za tými, ktorí sa nevedia sami zaregistrovať na očkovanie alebo zo zdravotných či iných dôvodov nedokážu prísť do očkovacích centier a nemocníc. Informoval o tom Úrad KSK.

Prihlási ich obec

Prihlasovanie bude prebiehať v úzkej spolupráci s obcami a mestami. Kraj oslovil miestne samosprávy so žiadosťou o vyplnenie formulára. Každý starosta alebo primátor bude môcť on-line nahlásiť konkrétny počet ľudí, ktorí sa chcú zaočkovať a inú možnosť ako výjazdové očkovanie nemajú. Registračný formulár je zverejnený na web.vucke.sk/na­ockovanizalezi.

„V každom z regiónov chceme čo najrýchlejšie zaočkovať čo najväčšie množstvo východniarov, ktorí o vakcínu prejavia záujem. Zatiaľ čo výjazdová jednotka bude prioritne určená pre ľudí nad 60 rokov, mladší obyvatelia sa môžu na vakcínu prihlásiť do krajských veľkokapacitných očkovacích centier v Košiciach, Michalovciach a Spišskej Novej Vsi,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Kraj spustil aj vlastný prihlasovací systém náhradníkov na stránke www.ockovanieksk.sk, do ktorého sa môžu prihlásiť východniari nad 16 rokov.

Koho ešte zaočkujú?

Mobilná jednotka bude zároveň očkovať aj ľudí z marginalizovaných komunít. V obciach a mestách začne kraj očkovať po tom, ako bude mať od starostov a primátorov k dispozícii zoznam obyvateľov, ktorí majú záujem o vakcínu.

Od spustenia tejto služby 21. apríla mobilná jednotka KSK zaočkovala 422 klientov a zamestnancov v 17 krajských a neverených zariadeniach sociálnych služieb. Očkuje vakcínou od Pfizer/BioNTech, ktorá je aktuálne určená prioritne pre ľudí nad 60 rokov.

Foto: ilustračné

Aktuálne správy o očkovaní

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM