Správy

Zrekonštruovaný sedliacky dom v Brdárke: Slúžiť bude ako vzdelávacie centrum

Vdýchnuť nový život jednému z posledných tradičných domov v dedine Brdárka v okrese Rožňava je cieľom aktuálneho zámeru miestneho občianskeho združenia.

Ilustračný obrázok k článku Zrekonštruovaný sedliacky dom v Brdárke: Slúžiť bude ako vzdelávacie centrum
Zdroj: TASR

(OZ) Alter Nativa, chce v jeho priestoroch po rekonštrukcii vytvoriť vzdelávacie centrum.

Združenie už v súčasnosti organizuje v Brdárke kurzy permakultúry, prírodného staviteľstva a včelárstva, ktoré doteraz boli najmä v dome „U Slanskej“. Podľa Marcela Antala z OZ si však zvyšujúci sa počet návštevníkov žiada nový priestor pre zdieľanie komplexných vedomostí, ktorý by poskytol zázemie pre kurzy, semináre i remeselné dielne.

„Dom U Slanskej sa nám podarilo opraviť aj vďaka domácim i zahraničným dobrovoľníkom. Jeho kapacita však už nestačí, záujemcov o kurzy a semináre je stále viac. Navyše, tento menší dom nemá seminárne priestory, ktoré potrebujeme,“ konkretizoval An­tal.

S pomocou sponzorov a dobrovoľníkov chce preto OZ zrekonštruovať aj ďalší z posledných pôvodných sedliackych domov v obci, ktorý nesie miestne pomenovanie „U Jänša“. Podľa Antala ide o tradičnú stavbu z kameňa a nepálenej tehly, roky chátrania sa však odzrkadlili najmä na havarijnom stave jej strechy, cez ktorú prenikala dnu voda a spôsobila pád murovanej klenby.

„Dom akútne potrebuje novú strechu, aby ho vlhkosť nenarušila ešte viac. V suchu pod strechou potom budeme môcť pokračovať s interiérovými úpravami,“ dodal Antal s tým, že zachovať autentickosť objektu plánujú výberom stavebných materiálov: nepálenej tehly, kameňa i pálenej strešnej krytiny. Prostriedky na zrealizovanie tohto projektu chcú získať aj verejnou zbierkou, do ktorej môžu prispievať ľudia z celého Slovenska.

Podľa údajov OZ Alter Nativa leží obec Brdárka v takzvanej slnečnej pasci, vďaka čomu tam aj napriek relatívne vysokej nadmorskej výške rastie viac ako 4000 čerešňových stromov. Jednou z ťažiskových aktivít združenia bolo preto mapovanie a výskum miestnych čerešní, pričom doteraz zmapovali viac ako 2500 stromov a identifikovali množstvo odrôd. Postupom času k tomuto projektu pridružili aktivity v oblasti chovu zvierat, pestovania plodín bez chémie a prírodného staviteľstva.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM