Peter Simon Správy

Známe miesto v Hrhove opeknieva: TOTO tam pribudlo, FOTO a VIDEO!

Hrhovský vodopád týčiaci sa do výšky medzi domami je proste skvost Gemera. Vďaka nadšencom pribudli novinky. Pozrite si fotky aj video.

Ilustračný obrázok k článku Známe miesto v Hrhove opeknieva: TOTO tam pribudlo, FOTO a VIDEO!
14
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Jedinečný vodopád svojho druhu je najväčším a najvýdatnejším vodopádom v oblasti Slovenského krasu. Nachádza sa priamo v obci Hrhov.

Skvost Gemera

Len máloktorá obec na Slovensku sa môže popýšiť takou atrakciou ako Hrhov, nachádzajúci sa v rožňavskom okrese. Priamo v strede obce tu totiž buráca nádherný 15 metrov vysoký vodopád napájaný jednou z najvýdatnejších vyvieračiek v Slovenskom krase.

Voda padá z travertínovej terasy, ktorá je veľmi estetickým prírodným výtvorom – najmä pri pohľade zblízka je vidno typickú travertínovú pórovú štruktúru, kvôli ktorej je tento druh vápenca tak cenený, informuje stránka slovensky-kras.eu.

Podľa webu jeho výnimočnosť spočíva v tom, že sa nachádza priamo v obci Hrhov medzi obytnými domami. Hrhovský vodopád je napájaný vyvieračkou Féj. Návšteva vodopádu je vhodná aj pre malé deti a je zvládnuteľná naozaj pre každého. Priestor pred vodopádom slúži ako oddychovo-relaxačná zóna.

Novinky pri vodopáde

Pri vodopáde je už dávnejšie vybudovaný altánok, lavičky a aj vstupná brána s mostíkom. Nedávno však pribudli ďalšie veci. O nich informovala náš web Beáta Smutná zo združenia mladých ľudí YMCA Hrhov/Tornagörgő. Ako na úvod prezradila, v priebehu mesiaca august sa organizovala brigáda pri vodopáde. V rámci nej realizovali výstavbu chodníkov a oporného múrika.

„Na mieste sa už dávnejšie nachádza drevená vstupná brána s mostíkom, lavičky, smetné koše a aj malý oporný múrik s altánkom. K týmto projektom sme ešte potrebovali dobudovať chodníček, keďže sa miesto nachádza na svahu, aby to bolo bezpečné napríklad aj po búrke, alebo v zime. Nápad vzkŕsol vo mne a následne sme už len sledovali vyhlásenie zaujímavých projektov. A podarilo sa. Nadácia známej banky jeden taký vyhlásila pod názvom "Nápad pre tri generácie“. Projekt prešiel. Dodali nám financie na materiál, ale práca sa musela urobiť dobrovoľne," spresňuje pre Rožňavu 24 Beáta Smutná.

Pozrite si v našej galérii fotky a video, ktoré sme si pre Vás pripravili :)

Článok pokračuje pod videom!

Zdroj: Dnes24.sk

Blízke plány

Ako doplnila, do budúcnosti by sa toto miesto malo ešte zveľaďovať. „Blízke plány sú, že chceme osadiť nejaké tabule do obce a ideálne by bolo aj na hlavnú cestu v smere do Košíc a opačne, aby ten vodopád bol viac na očiach aj pre pocestných. Následne by nebolo zlé vybudovať chodníky aj na ostatných úrovniach vodopádu, a úplne skvelé by bolo aj osvetlenie vodopádu,“ dodala Smutná.

Záujem o vodopád je stále vyšší

Oslovili sme aj starostu obce Hrhov. Ten nám prezradil, že sa mu tieto aktivity páčia, avšak na prilákanie veľkého množstva turistov treba toho spraviť ešte viac. „Hlavné sú tie informačné tabule a chcelo by to ešte vybudovanie širšej prístupovej cesty, či parkoviska, keďže som zazrel aj plný autobus návštevníkov,“ prezradil starosta obce, Ladislav Tankó.

„O vodopád je určite záujem, keďže počas našej prvej brigády v sobotu prišlo k vodopádu približne 68 turistov. Teraz, keď sme práce dokončovali v stredu, počas sviatku, sme ich narátali asi 30. Takže predpokladám, že sa tam otočí veľa turistov. No tieto čísla hovoria za všetko,“ uviedla na záver Beáta Smutná.

Obrazom: Známe miesto v Hrhove opeknieva
14
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM