Peter Simon Rôzne

Známe miesto pri Rožňave: Láka turistov aj filmárov, FOTO

V minulosti významné ložisko železných rúd, obec Drnava. Prechádzka ku banskej štôlni od obce ponúka príjemný relax v prírode bez ruchu mesta. Obec má však aj iné zaujímavosti.

Ilustračný obrázok k článku Známe miesto pri Rožňave: Láka turistov aj filmárov, FOTO
12
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako nás informoval bývalý banský technik Ľudovít (65) z Rožňavy, baníctvo v tejto oblasti Gemera má bohatú históriu a jeho začiatky spadajú niekde do 15. storočia. Úzko bolo prepojené s Rožňavou a Krásnohorským Podhradím. Spája sa hlavne so šľachtickým rodom Andrássyovcov. Najvýznamnejší boli Juraj a Dionýz Andrássy.

Nedávno si toto miesto vybrali aj filmári pre natočenie dramatickej scény pre seriál 1890. Kde v seriáli baňa vybuchla.

Zdroj: TV JOJ

Juraj dal podľa slov Ľudovíta postaviť v roku 1825 v Drnave železiareň, a tak nastal väčší rozmach ťažby v tejto oblasti. Od roku 1900 mala bane v prenájme spoločnosť Rima. Pracovalo sa hlavne na žile Dionýz a Harast.

„Žila Dionýz je najvýznamnejšou žilou tejto oblasti, a svojou dĺžkou 1200 metrov a max. mocnosťou 12 metrov, je aj najväčšou. Hlavným rudným minerálom tu bol siderit. Ten v dutinách vytvára zaujímavé kryštály v spoločnosti kremeňa, ktorý býva tiež pekne vykryštalizovaný. Ďalej sú prítomné aj iné minerály. Žila Dionýz bola otvorená dedičnou štôlňou Dionýz, dlhou 1200 metrov. Potom boli ešte vyrazené dve, čo predstavovalo dĺžku od povrchu 300 metrov,“ uvádza bývalý banský technik Ľudovít.

Diely do Budapešti

V Drnave sa okrem baní kládol dôraz aj na spracovanie rúd. Zlievareň, ktorá tu fungovala, a jednou z najväčších zaujímavostí je, že vyrobila konštrukčné diely pre Slávny „Lánchíd“ v Budapešti.

Príjemný relax

Banská činnosť na tejto lokalite utíchla okolo roku 1974. Zaujímavý je dodnes zachovaný portál dedičnej štôlne Dionýz. Samotná štôlňa už toľko šťastia nemala. Je zatopená a zavalená, a pred samotným portálom to nevyzeralo ako malo. Avšak boli snahy túto štôlňu vyčistiť a portál zrekonštruovať. Stalo sa tak a momentálne krásu histórie chodia obdivovať aj turisti mimo regiónu Rožňava. Cesta k samotnej bani trvá približne 10 minút. Pred štôlňou sa nachádzajú aj lavičky a ohnisko, a tak výlet s rodinou ponúkne zas niečo nové.

Obrazom: Známa baňa pri Rožňave
12
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM