Peter Gemerský Rôzne

Žltačka v Slavošovciach

Počet nakazených žltačkou typu A v Slavošovciach narastá.

Oslovili sme prednostku obce Slavošovce Lýdiu Klobušníkovú, ktorá nám poskytla telefonický rozhovor a epidemiologičku Regionálneho úradu verejného zdravotníctva MUDr. Alžbetu Donovalovú, aby sa k prípadu epidémie vyjadrili.

Na písomné otázky odpovedala MUDr. A. Donovalová

Podľa Vašej správy bolo k 3.9.2010 nah­lásených 16 ľudí nakazených infekčnou žltačkou typu A. Ako sa situácia vyvíja a aký je počet nakazených v súčasnosti? Od objavenia sa príznakov u prvých chorých t.j. od 18.8.2010 k dneš­nému dňu máme potvrdených 32 prípadov, z toho 29 u rómskej komunity. Podľa vekových skupín ochoreli vo veku 1–4 r. 4deti, 5–9 r. 17 detí, 10–14 r. 6 detí, 15–19 r. 2 osoby, 20–24 r. 2 osoby, 30–34 r. 1 osoba. Ďalšie 2 prípady sú podozrivé z ochorenia, sú izolované.

Aké sú prejavy žltačky typu A a aká je prevencia? Ochorenie väčšinou začína príznakmi podobnými chrípke. Únava, zvýšená teplota, nechutenstvo, nútenie na zvracanie, zvracanie, ojedinele bolesti v kĺboch, vyrážka na tele. Pri objavení týchto príznakov je potrebné navštíviť svojho ošetrujúceho lekára. Po niekoľkých dňoch sa objaví zožltnutie očných bielok, tmavý moč, svetlá stolica. U väčšiny chorých sa zožltnutie nemusí prejaviť, priebeh ochorenia je miernejší, ale vírus stolicou vylučujú a sú prameňom nákazy pre šírenie infekcie. Najviac vírusu stolicou sa vylučuje ešte pred objavení prvých príznakov ochorenia, teda vtedy, keď človek o svojej chorobe ešte nevie. Žltačku typu A nazývame tiež chorobou špinavých rúk, pretože ide o fekálno-orálny (stolica-ústa) prenos. Šíri sa najčastejšie neumytými rukami po použití toalety (záchoda),pretože vírusy z chorého človeka sa vylučujú stolicou a následnou manipuláciou s potravinami ich znečistia a potravinami sa dostanú do úst ďalšieho človeka, u ktorého vyvolajú ochorenie. Vírus žltačky sa nešíri vzduchom.

Prevencia Medzi opatrenia, ktoré predchádzajú vzniku tejto choroby patrí prísne dodržiavanie osobnej hygieny, najmä umývanie rúk po použití záchodu, pred jedlom, pred manipuláciou s požívatinami, dodržiavanie hygieny prostredia, hygieny bývania, používanie zdravotne nezávadnej pitnej vody, správna likvidácia ľudských fekálií. Najúčinnejším opatrením je očkovanie ( na vlastnú žiadosť). O vhodnosti rozhoduje lekár, žiadateľ očkovaciu látku hradí sám.

Viete určiť prameň nákazy? Prameň nákazy väčšiny ochorení zostal neobjasnený, u niektorých boli prameňom nákazy chorí v domácnosti, v rodine. U týchto sa ochorenia šírili kontaktom. U väčšiny ochorení z Hiršu cigánskej osady ako pravdepodobný faktor prenosu pôvodcu nákazy z epidemiologického hľadiska možno predpokladať stojatú ,kontaminovanú vodu v potoku, kde sa deti v auguste počas horúčav kúpali a udávali aj jej požitie pri hrách.

Aké opatrenia boli v súvislosti s explozívnou epidémiou prijaté? Zamestnanci RÚVZ v Rožňave v ohniskách nákazy ( v rodinách chorých) odovzdali dezinfekčný prostriedok Chloramín T, poučili o vykonávaní účinnej ohniskovej dezinfekcie, vykonali zdravotno – výchovnú aktivitu zameranú na prerušenie šírenia nákazy . Rozhodnutím RÚVZ Rožňava – regionálnym hygienikom bol nariadený lekársky dohľad osobám, ktoré prišli do priameho kontaktu s chorým. Pozostával zo sledovania zdravotného stavu, návštevy ošetrujúceho lekára v pravidelných intervaloch a očkovania. Očkovanie bolo nariadené v zmysle Vyhlášky MZ SR č. 273/2010 Z.z., ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška MZ SR č.585/2009 Z.z., ktoru sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení. V súvislosti s tým, že najviac ochorení sa vyskytlo u detí do 15 r. veku v záujme zabránenia šírenia nákazy bolo nariadené očkovanie všetkých detí vo veku 1–15 r. žijúcich v obci Slavošovce a všetkých žiakov ZŠ, do ktorej dochádzajú aj deti z ďalších 4 obcí.

Podľa vyjadrenia prednostky obce je atmosféra v Slavošovciach napätá. Myslíte si, že je verejnosť dostatočne informovaná o stave situácie? Majú podľa Vás ľudia dôvod na obavy? Vzhľadom k tomu, že infekčná žltačka typu A sa vyskytuje v 5–6 ročných cykloch a v obci Slavošovce sa od roku 2004 nevyskytla, v súčasnosti sa dá predpokladať, že po zánose vírusu do populácie, ktorá sa s vírusom nestretla a nemohla si vytvoriť protilátky, výskyt ochorení bude narastať. O tejto skutočnosti som informovala 30.8.2010 pred­nostku OÚ a riaditeľku ZŠ. Zároveň som prejednala v tom čase aktuálnu situáciu v obci a 31.8.2010 som emailom zaslala krátky list, v ktorom som informovala o infekčnej žltačke typu A , situácii vo výskyte VHA, ako sa žltačka typu A prejavuje, prevencii. S materiálom som prosila oboznámiť obyvateľov Slavošoviec vhodným dostupným spôsobom – miestny rozhlas, vývesná tabuľa, miestne noviny atď.. Situáciu v Slavošovciach je potrebné ukľudňovať. V záujme prerušenia nákazy je dôležité naďalej vykonávať zdravotno-výchovné aktivity. Viesť ľudí k tomu že za svoje zdravie si zodpovedáme každý sám, že k prenosu nákazy v obci, dochádza nedržiavaním základnej osobnej hygieny. Preto je dôležité venovať pozornosť hlavne umývaniu rúk mydlom a teplou vodou po použití WC a pred jedlom a pred každou manipuláciou s poživatinami. Toto umývanie rúk sa doporučuje doplniť aj dezinfekciou rúk. Nie je vhodné piť z jednej fľaše, spoločne hrýzť desiatu, deliť sa o spoločnú cigaretu, pri nákupe chleba a pečiva používať jednorázové rukavice resp. neobchytávať tovar rukami a potom ho vrátiť späť. Pravidelne je potrebné dezinfikovať a čistiť záchodovú dosku, sťahovadlo, kľučky dverí, vodovodné kohútiky, prádlo prať najlepšie vyváraním. V domácnostiach kde bola nariadená dezinfekcia vykonávať ju podľa pokynov RÚVZ 50 dní od doby izolácie posledného chorého. Zdravotnícki pracovníci, RÚVZ, bez aktívnej účasti občanov – dodržiavania základných hygienických návykov, hlavne umývania rúk, používania WC, procesu šírenia nákazy nezabránia.

Žltačka v Slavošovciach
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM