Zázraky prírody z Gemera: Bylinky, ktoré si môžete nazbierať aj hneď

Prichádza čas na zber rôznych liečivých rastlín, ktoré máme takmer na každom kroku. Vybrali sme pre vás niekoľko byliniek, ktoré si už teraz môžete nazbierať aj v okolí Rožňavy.

Peter Simon
Ilustračný obrázok k článku Zázraky prírody z Gemera: Bylinky, ktoré si môžete nazbierať aj hneď

Keďže začína byť vonku čoraz krajšie, príroda ožíva a začína sa dariť ako rastlinkám, tak aj rôznym bylinkám. Hoci veľa z nás nemá vlastné záhrady, nie je to vôbec žiadna tragédia. Mnoho zdravých byliniek sa dá dopestovať aj doma na okne či na balkóne.

Často sa nad nimi ani nepozastavujeme, avšak robíme chybu. Niektoré rastlinky, ktoré na prvý pohľad nevábia, v sebe skrývajú zázračné liečivé látky, ktoré priaznivo pôsobia na naše zdravie. Vybrali sme preto pre vás niekoľko liečivých rastlín, ktoré máme rovno pod nosom aj v okolí Rožňavy.

Rebríček obyčajný (Myší chvost)

Rebríček je ďalším, ktorý patrí do skupiny rastlín, ktoré všetci poznáme, avšak zabúdame alebo nevieme o ich využití. Rebríček obyčajný, alebo ľudovo myší chvost je bylina, z ktorej sa pripravuje tinktúra. Možno ju nájsť na lúke, v trávnatých porastoch pri dome, ale aj v obchodoch so zdravou výživou. Môže znížiť dĺžku krvácania a poskytnúť úľavu od menštruačných bolestí.

Mäta pieporná

Mäta je veľmi známou a obľúbenou rastlinkou. Môžeme ju nájsť voľne v prírode, ale aj posadiť si ju doma, nakoľko sa rýchlo rozrastá. Mäta povzbudí náš organizmus a osvieži dych. Obsahuje silicu, z čoho významnú časť predstavuje mentol. Práve mentol svojimi antiseptickými účinkami dokáže výrazne ovplyvniť naše zdravie. Známy je jej povzbudzujúci účinok na centrálny nervový systém. Vňať mäty je vhodná do jahňacieho a baranieho mäsa, do omáčok i do zeleninových šalátov.

Pŕhľava dvojdomá

Niet snáď nikoho, kto by nepoznal pŕhľavu. Táto zdravá rastlinka rastie od apríla do septembra. Zbierame vrcholky, listy, ale aj celú vňať, najvhodnejšie obdobie je od konca apríla až do konca mája, ešte pred rozkvitnutím. Pŕhľavu sušíme v tieni, ale nie dlho, aby si zachovala zelenú farbu (maximálne pri teplote 60 °C). Usušené bylinky pretriedime, čierne listy vyhodíme a uskladňujeme maximálne jeden rok, resp. do ďalšieho zberu.

Pŕhľava ma široké využitie. Chlorofyl, ktorý obsahuje má výborné dezinfekčné účinky. Zúžitkujeme ho popíjaním pŕhľavového záparu, ktorý si pripravíme z 1 ČL bylinky, zalejeme prevarenou vodou (80°C) a pijeme 3× denne po dobu 14 dní. Pŕhľava pôsobí pozitívne na pečeň, obličky a žlčník, podporuje tvorbu červených krviniek a ovplyvňuje metabolizmus. Má protizápalový a regeneračný účinok.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk

Odporúčame