Radka Deckerová Od Vás

Zážitky, opálené tváre a nové priateľstvá si priniesli gymnazisti zo Španielska

Krásne zážitky, opálené tváre, množstvo nových priateľstiev. Aj takto nejako, by sa dali opísať dva týždne, ktoré rožňavskí gymnazisti strávili v španielskom meste Gandia.

Ilustračný obrázok k článku Zážitky, opálené tváre a nové priateľstvá si priniesli gymnazisti zo Španielska
Zdroj: Dnes24.sk

Počas apríla sa 17 študentov rožňavského gymnázia, spoločne so svojimi profesormi vybrali preskúmať historické a prírodné pamiatky juhozápadného Španielska. Mladí Rožňavčania strávili 16 dní v meste Gandia, neďaleko Valencie. Takúto možnosť mali vďaka projektu Comenius, do ktorého sa gymnázium zapojilo už po druhýkrát. Jedná sa o výmenu na dva týždne, pričom slovenský študenti strávili dva týždne u španielskych rodín a v októbri pricestujú Španieli do Rožňavy.

V priebehu slnečných dní ktoré strávili študenti v Španielsku mali možnosť oboznámiť sa s miestnou kultúrou, každodenným životom ale aj historickými či prírodnými krásami tohto krásneho kráľovstva.

Gymnazisti navštívili mnoho pláži v okolitých mestách ako aj hradov či múzeí. Najviac sa im asi páčil výlet do Valencie, kde mali možnosť obdivovať oceánium, v ktorom skoro nechali oči na delfínoch, žralokoch či iných morských živočíchoch. Počas týždňa chodili Slováci spoločne so svojimi španielskymi kamarátmi aj do školy, kde si „obzreli“ aj španielsky školský systém, ktorý je značne odlišný od toho nášho. Vo voľných chvíľach sa študenti ako praví Slováci pobrali na pláž a na počudovanie „domácich“ sa okúpali aj v studenom mori.

Spoločný program si účastníci projektu vymýšľali aj po škole či počas víkendov. Niektorý boli cez víkend na kajakoch, iný na turistike či trávili sobotu v športovom centre. Španielske rodiny sa snažili študentom prispôsobiť vo všetkom a ukázať im čo najviac zo svojej kultúry či každodenného života. Snažili sa, aby sme sa u nich cítili ako doma a to aj pri emotívnom odchode Slovákov povedali: ,,Teraz viete že máte rodinu a domov aj tu, v Španielsku.“

Zdroj: Nika Vávrová

Študenti z rožňavského gymnázia preskúmali pamiatky juhozápadného Španielska
27
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM