Od Vás

Zážitky, na aké len tak nezabudnú: Takto najmenší Rožňavčania spoznávali zvieratká

V dnešných uponáhľaných časoch si musíme uvedomiť, že sme neoddeliteľnou súčasťou prírody, ktorá nás obklopuje. Uvedomenie si dôležitosti prírody je dôležité vštepovať už od detstva. V MŠ, napriek tomu, že sme lokalizovaní na sídlisku, sme našli cestu, ako rozvíjať u detí vzťah k prírode.

Ilustračný obrázok k článku Zážitky, na aké len tak nezabudnú: Takto najmenší Rožňavčania spoznávali zvieratká
Foto: Radka Deckerová

Deti a rodičia z MŠ UL. kyjevská Rožňava, sa so svojimi pani učiteľkami a pani riaditeľkou zúčastnili v sobotu 16.novembra 2013 lesnej vychádzky vo Zverníku Betliar.

Ujo lesník Ing. Marcel Lehocký a teta lesníčka Janka Lehocká, zaujímavou, no hlavne zážitkovou formou, priblížili deťom poznatky o lese, ako aj neskutočne krásnu flóru a faunu Zverníka.

Nielen deti, ale aj učiteľky a rodičia sa dozvedeli, aké neskutočné bohatstvo a krásu skrýva les blízkosti Rožňavy. Nachádza sa tu daniela, muflonia, jelenia a srnčia zver. Stretnúť môžeme aj diviaky, rysa, zajace či medveďa.

Lesníci pripravili pre deti aktivity zamerané na objavovanie prírody, lesa, prostredníctvom hier a ozajstných zážitkov. Spoznávali zvuky aké vydávajú zvieratá, šikovným napodobnením uja lesníka. Parožteky pripevnená na čiapočkách premenili deti na ozajstné srnky. Nechýbalo ani ,,Čarovné vrece“, z ktorého deti hmatom vyberali a hádali predmety /parohy, šišky, bukvice/. Svoju šikovnosť a obratnosť si deti uplatnili v hre: ,,Ako chodia zvieratká v noci“. So zaviazanými očkami prekonávali nerovný terén pri potoku s pridržiavaním sa o lano. Vyskúšali si ako vystupovať a zostupovať po rebríku, aký krásny výhľad je z posedu.

Ujo lesník im ukázal, kde sa zvieratká ,,kúpu“, ako sa dáva seno a soľ do krmeľca. Hádam najväčším zážitkom, ktoré rozžiarilo všetky detské očká, bola hra: ,,Kŕmime zvieratká“. Deti opreteky nosili do krmeľca repu a zrná pre zvieratká, v rúčkach, vo vrecku, v čiapke, kto ako šikovne sa vynašiel. No a nakoniec hra: ,,Utajený dych“ a čakanie, kedy sa prídu zvieratká pohostiť. Z diaľky bolo vidieť celú čriedu danielov, muflónov, jeleňov, aj keď sa celkom nepriblížili, bol to naozaj zaujímavé, bolo to také, čo utají dych, nielen detí, učiteliek, ale aj rodičov. V závere nechýbal teplý čajík a samozrejme sladká a obrázková odmena.

Všetko to krásne, na čo sme sa zahrali, čo sme zažili, videli, vyskúšali ešte dlho zostane v našej mysli a v našich srdiečkach.

Zdroj: učiteľka MŠ Támárová

Detičky z materskej škôlky spoznávali zvieratká
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM