Peter Simon Kultúra

Zažite tie pravé tradície: Spoznáme najtypickejšiu ženskú prácu nielen nášho regiónu

V dome tradičnej kultúry Gemera sa bude opäť spomínať. Priaznivcom sa predvedie folklórna skupina z Rejdovej, ktorá priblíži tradície žien na priadky.

Ilustračný obrázok k článku Zažite tie pravé tradície: Spoznáme najtypickejšiu ženskú prácu nielen nášho regiónu
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ako informovala Mária Ferenczová, aj napriek tomu, že naši predkovia zachovávali v tomto období veľký pôst, ponúka Gemerské osvetové stredisko v Rožňave svojim priaznivcom ďalší zo svojich folklórnych večerov.

„V stredu, 24. februára 2016 o 18:00 hodine, v Dome tradičnej kultúry Gemera, na Betliarskej ulici č. 8, spoločne s folklórnou skupinou Hôra z Rejdovej nahliadneme do „kúdelnej chyže,“ v ktorej sa zišli ženy na priadky,“ spresnila Ferenczová.

V programe z cyklu U nás taká obyčaj, sa diváci vrátia do čias minulých, kedy sa po zbere celoročnej úrody, počas dlhých zimných večerov, stretávali dedinské dievčatá a ženy na priadkach. „Pradenie bolo až do polovice minulého storočia považované za najtypickejšiu ženskú prácu, ale priadky boli aj jednou z mnohých príležitostí na pracovné i spoločenské stretnutia mládeže na dedine. V Rejdovej, ktorá bude aktuálnym hostiteľom ďalšieho folklórneho večera sa priadky, ako pracovné stretnutia, zachovali približne do päťdesiatych rokov minulého storočia. Dodnes však v dedine žijú svoj folklórno-spoločenský život,“ hovorí na záver Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Vstupné na akciu je vo výške dvoch eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM