Peter Simon Kultúra

Zaujímavá výstava v našom meste: Pozrite si zbierku Československých filmových plagátov

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave a zberateľ filmových plagátov Peter Benedikty pozývajú na výstavu pod názvom Československé filmové plagáty. Staré plagáty podľa zberateľa pôsobia oproti dnešným hollywoodskym vyvážene, čisto a výtvarne.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavá výstava v našom meste: Pozrite si zbierku Československých filmových plagátov
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Výstavu, ktorá je k dispozícii pre širokú verejnosť v priestoroch knižnice, poskytol náruživý zberateľ Peter Benedikty. „K zbieraniu plagátov som sa dostal vďaka tomu, že už od detstva sa zaujímam o filmy a hercov, ale aj o premietaciu techniku. Dostával som sa k nim cez rôznych kamarátov, ktorí mali známosti v kinách alebo mali otcov, ktorí filmy premietali. Iné som zachránil tesne pred vyhodením, neskôr som ich zháňal aj v internetových bazároch,“ povedal zberateľ a dodal, že oproti dnešným hollywoodskym plagátom pôsobia československé plagáty vyvážene, čisto a výtvarne.

Najväčší vývoj plagátov bol podľa Tatiany Bachňákovej z Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave zaznamenaný v 19. storočí. „Návrhom filmových plagátov sa od začiatku 60. rokov venovali významní maliari a grafici, ako napríklad Jiří Balcar, Zdeněk Ziegler, Milan Grygar, Karel Teissig, Karel Saudek, Albín Brunovský. Výtvarníci občas mali k dispozícii len zopár fotografií z filmu, inokedy poznali iba jeho názov. Málokedy samotný film aj videli. Základom bola takzvaná titulková listina – zoznam textu, ktorý musí plagát obsahovať. Československý filmový plagát sa stal legendou v celoeurópskom meradle,“ dodala.

Výstava filmových plagátov potrvá v rožňavskej knižnici do 29. februára.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM