Peter Simon Správy

Záhadné číslo na železničných priecestiach v rožňavskom okrese: Vedeli ste na čo slúži?

Priecestia disponujú dôležitým označením na zadnej strane informačnej tabule. Viacerí Rožňavčania ani len netušili, že existuje. My sme zisťovali, na čo slúži.

Ilustračný obrázok k článku Záhadné číslo na železničných priecestiach v rožňavskom okrese: Vedeli ste na čo slúži?
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Možno ste si ich všimli možno nie. Na zadnej strane značky alebo signalizačného zariadenia je samolepka s dlhým sledom čísel. Nejde však o číslo značky ale o dôležité označenie priecestia. Takto označené priecestia sú na celom území Slovenskej republiky.

Označovanie priecestí je v praxi zavedené od júna 2012..

„Operátor IZS alebo polície telefonicky takúto udalosť oznámi určeným zamestnancom ŽSR (dispečer, výpravca), ktorí vykonajú potrebné prevádzkové a dopravné opatrenia resp. zabezpečia zastavenie dopravy na príslušnom traťovom úseku železničnej trate,“ uvádzajú Železnice Slovenskej republiky.

Z databázy údajov sa dá zistiť a upozorniť príslušného výpravcu alebo dispečera s požiadavkou na prijatie potrebných opatrení pre zamedzenie nehodovej udalosti. Operátor však má k dispozícii aj ostatné potrebné údaje ako GPS súradnice, elektrifikácia trate, názov komunikácie, železničný kilometer, informujú na Železnice Slovenskej republiky.

Vedia Rožňavčania o týchto označeniach? „No nie, nevedel som o tom vôbec, ale si myslím, že takáto banálna vec je fakt super riešenie. Určite to už pomohlo a pomôže na celom území našej krajiny,“ uviedol pre náš web vodič Marcel.

„Je to správny krok, pri ohlásení udalosti to pomôže ako nám občanom, tak určite aj záchranárom, ktorý tie informácie bezprostredne potrebujú. V tom strese si niekedy nespomeniete ani na vlastné meno a nie to, že kde sa nachádzate. Vysypať jednoduché číslo, v ktorom sa ukrýva množstvo informácií snáď už zvládneme,“ dodáva dlhoročná vodička Eva.

Obrazom: Toto číslo vám môže zachrániť život!
4
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM