Peter Simon Správy

Začína Študentská kvapka krvi: Kedy môžete darovať krv v Rožňave?

Aj tento rok odštartovala Študentská kvapka krvi. V poradí už 24. ročník sa snaží motivovať mladých ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Začína Študentská kvapka krvi: Kedy môžete darovať krv v Rožňave?
Zdroj: TASR

Možno to poznáte aj Vy. Viackrát vám už prišlo na um, že by ste išli darovať krv, ale vždy Vám do toho niečo prišlo. Naozaj ste chceli, no stále sa niekam ponáhľate. Raz na vlak, inokedy za kamarátmi alebo si poviete, že to ešte počká a jedného dňa sa určite pridáte. Jedného dňa… No priznajme si – ak sme dospelí, zdraví a záleží nám na druhých, budeme hľadať výhovorky?

Hashtagom #nevyhovarajsa odštartoval Slovenský Červený kríž 24. ročník Študentskej kvapky krvi. Do kampane sa svojimi krátkymi videami pridali známi i neznámi ľudia, vyzývajúci prostredníctvom sociálnych sietí tých, ktorí ešte váhajú pri rozhodnutí darovať krv.

Kampaňou chce osloviť najmä prvodarcov z radov študentov i mladých ľudí a zároveň zdôrazniť význam pravidelného darovania krvi. Študentská kvapka krvi sa začína 15. októbra a potrvá až do 16. novembra 2018.

„Odbery prebiehajú každý utorok a piatok na Hematologicko – transfúznom oddelení v Rožňave. Evidencia darcov krvi je v čase 7:00 hod. do 8:00 hod.,“ uviedla pre náš web odborná pracovníčka z Červeného kríža v Rožňave Michaela Letanovská.

Darcom krvi sa môže stať každý človek, ktorý dosiahol minimálny vek 18 rokov, má potrebnú hmotnosť 50 kg a spĺňa základné zdravotné požiadavky. „V deň odberu by sa mal darca dobre najesť, nemal by prísť nalačno. Tesne pred odberom by mal vypiť aspoň pol litra tekutín. Nemal by minimálne 8 hodín fajčiť. Nemal by 12 až 14 hodín piť alkohol. Pred plánovaným odberom by si mal darca dopriať oddych,“ doplnila Letanovská.

Kampaň organizuje Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR a hematologicko-transfúznymi oddeleniami nemocníc a ďalšími partnermi.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM