Tlačové správy

Zachraňujú životy bez bielych plášťov a pomáhajú aj počas pandémie

Aký je príbeh a úloha antigénových testov? Mnohí rodičia, pacienti či seniori z domovov dôchodcov sa na ne v posledných týždňoch opäť spoliehajú. Nedávno bola na Slovensko dodaná ďalšia veľká dodávka samotestov.

Ilustračný obrázok k článku Zachraňujú životy bez bielych plášťov a pomáhajú aj počas pandémie
Zdroj: shutterstock

Mnohí však ani netušia, aké postavenie a históriu má spoločnosť, ktorá samotesty na Slovensko dodala. A stretol sa s ňou takmer každý. Spoločnosť je takmer 40 rokov súčasťou príbehov o záchrane životov. Zoznámte sa so Siemens Healthineers Slovensko.

V slovenskom či celosvetovom zdravotníctve ide o významného hráča, inovátora a tend-settera. Spoločnosť Siemens Healthineers po celom svete už viac ako 170 rokov udáva trendy v oblasti diagnostických zdravotníckych prístrojov.

Je kľúčovým lídrom v oblasti výroby medicínskej diagnostickej technológie a zariadení pre laboratórnu diagnostiku.

Veľmi promptne zareagovala aj pri výzvach spojených s pandémiou COVID-19. Poskytovateľom zdravotnej starostlivosti ponúkla riešenia v podobe širokej škály testov na odhalenie rôznych variantov tohto ochorenia.

Ich portfólio pokrýva potreby na testovanie či stanovenie protilátok v laboratóriu, na mobilných odberových miestach a aj na samotestovanie pre širokú verejnosť. Práve aj antigénové testy CLINITEST prispeli k úspechu pri zdolaní prvej vlny pandémie. Aktuálne sa stretávame na Slovensku s ich verziou určenou pre samotestovanie.

Vďaka svojej vysokej kvalite, rýchlej disponibilite výsledku, jednoduchosti a spoľahlivosti patria testy Siemens Healthineers k tomu najlepšiemu, čím trh momentálne disponuje.

Zdroj: Siemens

Včasná a precízna diagnostika

Diagnostické prístroje Siemens Healthineers sa nachádzajú takmer v každej nemocnici či laboratóriu na Slovensku. Celkový počet inštalovaných zariadení dosahuje 1300. Pomáhajú nemocniciam zlepšovať zdravotnú starostlivosť, prispievajú k precíznej medicíne a včasnej diagnostike a naviac šetria aj náklady nemocníc.

Ako pacienti ste sa s vysoko inovatívnymi prístupmi či špičkovými zariadeniami mohli stretnúť pri vyšetreniach MR, CT, röntgene či ultrazvuku, ale aj pri analýzach vzoriek odobratej krvi, moču a pod.

Zaujímavosťou je aj to, že spoločnosť má na Slovensku svoj početný tím takmer 500 IT špecialistov a programátorov. Práve títo odborníci neustále pracujú na vývoji softvérov a unikátnych technológií pre medicínske zariadenia využívane na celom svete. Vďaka nim je možné doslova zachraňovať životy, a to aj bez bielych plášťov.

MR vyšetrenia detí bez anestézie

Siemens Healthineers sa môže pochváliť napríklad aj najmodernejší MR prístrojom MAGNETOM Vida, ktorý je k dispozícii detským pacientom v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave. Ide o najvýkonnejší prístroj tohto typu, ktorý prináša presnejšiu diagnostiku či lepšiu kvalitu obrazu. Unikátna technológia poskytuje veľkú výhodu oproti doterajším štandardom predovšetkým v rýchlosti aj rozsahu vyšetrení. Navyše, je aj veľmi šetrná a MR vyšetrenie detských pacientov je vďaka nej možné bez nutnosti podania anestézie.

Významným posunom na poli magnetickej rezonancie je aj prístroj MAGNETOM Free.Max, ktorý je prínosný najmä pre pacientov s obezitou či klaustrofóbiou. K vyššiemu komfortu ich vyšetrení prispieva otvor so šírkou 80 cm, pričom ide o prvý prístroj s takýmto otvorom na globálnom trhu.

Významným posunom na poli magnetickej rezonancie je aj prístroj MAGNETOM Free.Max, ktorý je prínosný najmä pre pacientov s obezitou či klaustrofóbiou. Siemens Healthiners / Zdroj: Siemens

V Košiciach tvoria unikátne mobilné CT

Siemens Healthineers pred štyrmi rokmi začal v Košiciach vývoj výnimočného CT prístroja SOMATOM On.site. Je unikátny v tom, že je mobilný, čím značne mení prístup k vyšetreniu pacienta. Pacienti ležiaci napríklad na jednotke intenzívnej starostlivosti sú častokrát napojení na život monitorujúce prístroje a pri prevážaní na CT vyšetrenie je potrebné ich odpájať a zase pripájať. Vďaka mobilnému CT však pacient nemusí absolvovať prevoz, čím sa minimalizuje sa riziko vzniku nežiadúcich udalostí spojených s prevozom. Práve tím košických IT-čkárov spoločnosti Siemens Healthineers zohral kľúčovú rolu pri vývoji a realizácii tohto inovatívneho diagnostického prístroja, ktorý sa začal úspešne využívať v praxi len nedávno.

Röntgeny či ultrazvuky svetovej úrovne

Kým v minulosti boli potrebné na vyšetrenie brucha či srdca 2–3 ultrazvukové prístroje, dnes vďaka neustálemu vývoju stačí jeden. Obrovský pokrok spravili slovenskí programátori Siemens Healthineers aj pri vývoji röntgenov. Neustále sa snažia zvyšovať komfort pacientov vyšetrení a vďaka umelej inteligencii aj znižovať dávku žiarenia. Spoločnosť vybudovala v Košiciach vývojové laboratórium pre RTG prístroje a úzko spolupracuje s rádiologickými špecialistami, aby pri vývoji zohľadňovala ich požiadavky a potreby.

MR prístroj MAGNETOM Vida, ktorý je k dispozícii v NÚDCH, prináša presnejšiu diagnostiku či lepšiu kvalitu obrazu. Siemens Healthineers / Zdroj: Siemens

Spolupráca s nemocnicami

Zdravotníctvo je oblasťou, na ktorú má pandémia najväčší dopad. Zdravotnícky personál čelí nielen obrovskému náporu práce, ale aj zníženým kapacitám vo vlastných radoch. Možnosť vzdialených prístupov pre diagnostiku pacientov a aj v oblasti servisných služieb je jedným z možných riešení. Softvérové riešenie syngo Virtual cockpit umožňuje v plnom rozsahu obsluhovať medicínske zariadenia na diaľku a poskytnúť aj takto pacientovi presnú diagnostiku. Prístup je možný z ktoréhokoľvek miesta na svete bez toho, aby museli medicínski špecialisti cestovať.

Do tzv. kokpitu si napríklad „sadne“ špecialista v USA či Austrálii a na diaľku môže vyšetriť pacienta napríklad v nemocnici na Slovensku.

Avšak na to, aby lekári či špecialisti mohli poskytovať pacientom potrebnú starostlivosť, je potrebné, aby prístroje fungovali bezchybne. Aj v tejto oblasti ponúka Siemens Healthineers inovatívne riešenie. Špecialisti z vývojového centra vytvorili softvérové riešenie s názvom Smart Remote Services. Vďaka nemu vedia servisní špecialisti zabezpečiť rýchlu identifikáciu poruchových stavov a ich odstraňovanie na diaľku.

Sme hrdí na to, že množstvo prístrojov, ktoré denne pomáhajú lekárom zachraňovať životy na Slovensku a po celom svete, nesie aj slovenskú programátorskú stopu. Aj vďaka ich odbornosti sa nám darí napĺňať našu víziu, ktorou je precízna medicína a väčší komfort pacienta s využitím najmodernejšej medicínskej technológie. Situácia, ktorú nastolila v zdravotníctve pandémia ochorenia COVID-19, je skúškou flexibility, vytrvalosti a odhodlania. Môžem konštatovať, že naša spoločnosť ju zvláda a snaží sa dodávkami kvalitných zariadení a poskytovaním komplexných služieb pomáhať a podporovať svojich zákazníkov – prevádzkovateľov zdravotnej starostlivosti na Slovensku,“ uvádza Vladimír Šolík, výkonný riaditeľ Siemens Healthineers na Slovensku.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Siemens
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM