Peter Simon Správy

Záchranná akcia žiab pri Rožňave štartuje: Koľkým pomohli v minulom roku?

Žabie zábrany v našom okrese museli ochranári tento rok postaviť už začiatkom marca. Sledujte podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Záchranná akcia žiab pri Rožňave štartuje: Koľkým pomohli v minulom roku?
4
Galéria
Zdroj: Národný park Slovenský kras

Pracovníci Správy národného parku Slovenský kras už niekoľko rokov inštalujú počas jarnej migrácie obojživelníkov zábrany na kolíznom úseku cesty I. triedy medzi Vlachovom a Dobšinou.

Aj napriek tomu, že žaby nepatria k obľúbeným tvorom, sú to chránené živočíchy podľa zákona o ochrane prírody a krajiny a je len na nás aby sme si uvedomili ich význam v prírode a pochopili nutnosť ich ochrany.

„Skokan hnedý (Rana temporaria) kladie vajíčka do jazera na druhej strane cesty, ktorá pre ne predstavuje neprekonateľnú bariéru. Preto, aby neskončili pod kolesami áut, sa pred cestou zozbierajú a prenesú na druhú stranu do liahniska. Chladné počasie a snehová pokrývka oproti minulým rokom výrazne spomalilo rozmŕzanie pôdy a ťah žiab sa tak oneskoril,“ informuje oficiálna stránka Národného parku Slovenský kras.

Ako sa ďalej uvádza, spoločenská hodnota jedného skokana hnedého je 140 eur. S inštaláciou zábran sa začalo 9. marca 2017. „V roku 2016 bolo prenesených 3032 skokanov hnedých,“ uvádzajú špecialisti na prírodu.

Obrazom: Migrácia žiab pri Rožňave
4
Galéria
Zdroj: Národný park Slovenský kras
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM