Radka Deckerová Od Vás

Začal sa archeologický výskum

8. marca 2012 sa začala I. etapa archeologického výskumu na Námestí baníkov v Rožňave v zmysle rozhodnutia Krajského pamiatkoveho úradu v Košiciach č. KE-05/832-04/3796/DU zo dňa 10. 6. 2005.

Jej súčasťou sú sondážne práce, ktoré je nevyhnutné vykonať pred plánovanými stavebnými prácami, ktoré odštartujú rekonštrukciu námestia. Ak však budú výsledky I. etapy pozitívne (objav nálezov a pod.) v prácach sa bude pokračovať ďalej. II. etapa archeologického výskumu sa bude vykonávať paralelne počas samotných výkopových prác v západnej časti Námestia baníkov.

Archeologický výskum sa vykonáva v zmysle §§ 35 a 36 zákona č. 49/2002 Z. z. o ochrane pamiatkoveho fondu v platnom znení (ďalej len „pamiatkový zákon“). Tento výskum môže vykonávať len odborne spôsobilá osoba na vykonávanie výskumu v zmysle § 36 ods. 2 pamiatkového zákona. V tomto prípade je to Slovenský archeologický a historický inštitút – SAHI, Bratislava.

13. marca 2012 sa v priestoroch Mestského úradu v Rožňave uskutoční pracovné stretnutie na úrovni zástupcov investora (mesto Rožňava), zhotoviteľa (Združenie „Inžinierske stavby – J.P.STAV Rožňava“) a pozvaný je aj poslanec MZ Ľ. Kossuth, ktorý vykonáva na tejto stavbe technický (stavebný) dozor.

Ďalšie informácie o rekonštrukcii Námestia baníkov budeme aktuálne publikovať na našom webe už čoskoro.

zdroj: www.roznava.sk

roznava_namestie
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM