Peter Simon Správy

Zabudnuté miesta na východe: 5 obcí, ktoré lákajú úžasným prírodným bohatstvom

Východ Slovenska je plný krás a bohaté zážitky nám ponúkajú aj obce neďaleko Rožňavy. Inšpirujte sa našimi tipmi v seriáli o najzaujímavejších obciach v okolí Rožňavy.

Ilustračný obrázok k článku Zabudnuté miesta na východe: 5 obcí, ktoré lákajú úžasným prírodným bohatstvom
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Úhorná

Ak hľadáte pokoj, milujete leňošenie v lone prírody a spev vtákov je pre vás obľúbenou symfóniou, potom by ste sa mali vybrať na Úhornú. Jazero Úhorná, v minulosti nazývané aj Jazero mieru, je vyhľadávanou lokalitou nielen turistov z okolitých dedín, ale aj širšieho okolia. O čistote vody v jazere svedčí prítomnosť vodných vtákov, rýb a rakov. Jazero obklopujú lesy, čo dáva príležitosť načerpať novú energiu a nadýchať sa čerstvého vzduchu. Ak však uprednostňujete aktívne trávenie voľného času, pri jazere sa začína turistická trasa, ktorá pokračuje obcou Úhorná a končí v Krásnohorskom Podhradí.

Bôrka

Obec Bôrka leží na styku Volovských vrchoch s východnou časťou Slovenského krasu v pramennej oblasti potoka Čremošná. Bôrka je stará poľnohospodárska obec, ktorá sa nachádza 24 km od mesta Rožňava. Stala sa pútnickým miestom Karmeľskej Panny Márie. V tejto dedinke sa nachádza aj kaštieľ šlachtického rodu Zichy-Ferraris – Imricha Károlyiho. Ten je kultúrnou pamiatkou. Okrem toho v dedinke nájdeme aj tradičné sedliacke domy. Bôrka sa však stala vyhľadávanou lokalitou aj pre jej umiestenie. Turisti ju využúvajú ako východiskový bod k Zádielskej tiesňave. Z obce vedie asi 4 km dlhá asfaltová cesta cez Borčianské sedlo a malú 2 km dlhú Baksovú dolinu. Bôrka je dobrým východiskom aj na Borčianskú planinu a do NPR Havrania skala.

Hrhov

Len máloktorá obec na Slovensku sa môže popýšiť takou atrakciou ako Hrhov, do ktorého je to z Rožňavy len okolo 20 minút cesty. Priamo v strede obce sa nachádza nádherný, 15 metrov vysoký vodopád, ktorý je napájaný jednou z najvýdatnejších vyvieračiek v Slovenskom krase. Hrhovský vodopád je najväčším a najvýdatnejším v Slovenskom krase. Jeho voda padá z travertínovej terasy, ktorá je veľmi estetickým prírodným výtvorom. Môžete tam vidieť typickú travertínovú pórovú štruktúru,vďaka ktorej je tento druh vápenca veľmi vzácny. Táto z cesty smerom na Košice, nenápadná obec však ponúka aj iné krásy. Dá sa povedať, že sa stala vinárskou, rybárskou a aj poľnohospodárskou lokalitou. Vinárstvo tu malo v oblasti kedysi veľmi silnú tradíciu. Vínna réva sa pestovala výlučne na severných stráňach planiny Horný vrch. Nad obcou sa nachádza chránené nálezisko Krasová stráň so vzácnymi rastlinami, napr. Rumenica turnianská a živočíchmi.

Dedinky

Dnešný charakter obce spolu s okolitou malebnou prírodou sformovala umelá vodná nádrž Palcmanská Maša, postavená na prelome 50-tych rokov 20. storočia, ktorá okrem pôvodného poslania – prečerpávacia vodná elektráreň, plní funkciu rekreácie, rybolovu a ďalších povolených aktivít. Poloha obce je veľmi dobrým východiskovým bodom pre turistov, keďže z nej vedie veľa turistických chodníkov priamo do malebnej prírody Slovenskeho raja. Napríklad aj na známe Geravy. Tutistiku si môžu vychutnať aj menej zdatní nadšenci prírody. Popri vodnej nádrži sa môžu poprechádzať až do Stratenskej píli, ktorá je v každom ročnom období naozaj úchvatná.

Brdárka

Brdárka, ktorá sa nachádza niečo cez 20 kilometrov od nášho mesta má okolo 70 obyvateľov a približne 40 domov, ktoré sú zväčša opustené. Do jej chotára však na jar prúdi množstvo priaznivcov prírody. Obec vie zaujať každého. Je tak trochu opustená, no z druhej strany nádherná. Je tu pomerne malý zásah človeka do prírody, ako aj samotného okolia obce. Nájdete tam krásu pokoja, ticha a prírody. Obec ponúka prekrásnu scenériu hlavne na jar, keď kvitnú tisíce čerešní. V dedinke aj v okolí vyvierajú viaceré pramene kvalitnej pitnej vody.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM