Peter Simon Rôzne

Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 3 dediny pri Rožňave, ktoré by mal poznať každý!

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. A vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie i vyvetrať si hlavu. Tu je niekoľko tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Za krásami netreba cestovať cez pol sveta: 3 dediny pri Rožňave, ktoré by mal poznať každý!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Pôvodné roľnícke domy

Stará vinohradnícka obec, ktorá je aj súčasťou Turnianskej vínnej cesty, skrýva veľa zaujímavostí. Okrem rímskokatolíckeho kostola v obci nájdete aj pôvodné roľnícke domy, či typickú vahadlovú studňu. Malá obec Silická Jablonica, ktorá sa nachádza priamo medzi planinou Dolný vrch a Silickou planinou v národnom parku Slovenský kras, skrýva množstvo zaujímavostí. Prvá písomná zmienka o obci je zo 14. storočia. V obci sa zachovalo množstvo pôvodných gemerských roľníckych domov, čo je najviac zachovaných ľudových domov v celej oblasti Gemera. Ďalšou zaujímavosťou obce je aj typická vahadlová studňa nazývaná gémeskút. Neďaleko obce na planine Dolný vrch stál aj neveľký hrad, zvaný Sokolí hrad. Dnes sú však z hradu už iba nepatrné zvyšky murív, no prechádzka na planinu zanechá určite krásne a nezabudnuteľné momenty.

Známy kaštieľ

Z pôvodnej malej osady vyrástla obec. Až do počiatku 15. storočia bola čisto baníckou. Už v tomto storočí v nej bola dôležitá železiarska výroba. V roku 1828 počet obyvateľov vzrástol na 967, títo obyvatelia pracovali v baniach, v hámroch, pálili uhlie a furmančili. Začiatkom 19. storočia mala obec 4 hámre a 4 pece. V roku 1843 bola na príkaz Karola Andrássyho postavená vysoká pec, ktorá pracovala do konca 19. storočia, ale prácu v hámroch zastavili už v polovici 19. storočia. V januári 1945 bola obec ostreľovaná Nemcami a Maďarmi, ktorí však museli po 3 dňoch ustúpiť. Do národnooslobod­zovacích bojov proti fašizmu nastúpilo celkom 106 mužov z obce. Vlachovo je Obec roka 2005. Medzi dominanty obce určite patrí evanjelický kostol z 15 storočia s oltárom z roku 1880. Karlova huta technická pamiatka európskeho významu z roku 1843, kaštiel rodiny Andrássyovcov, ktorý bol v roku 1950 zrenovovaný a dnes po prestavbe v r. 2004/05 slúži ako kultúrny dom a pamätník SNP a protifašistického odboja postavený v roku 1984.

Obec žije folklórom

Poloha Obec Rejdová je národopisnou lokalitou celoslovenského významu. Dedinou preteká malý potôčik bez mena, ktorý ju rozdeľuje na dve časti. Severnou časťou vedie hlavná ulica a južnou druhá, skoro rovnobežná. Obec tvorí turistické východisko na Stolicu i ostatné okolité vrchy, najmä však do unikátneho zachovania prírody Národného parku Slovenský Raj, ašpirujúceho na zápis medzi svetové prírodné dedičstvo. V obci sa nachádza aj prírodný amfiteáter. Aktívne tam pracujú folklórne súbory. V obci sa nachádza aj múzeum tradičnej kultúry a rôzne veľkolepé spoločenské udalosti. Niet divu, že tento kút nášho kraja už niekoľko desaťročí láka množstvo turistov aj priaznivcov folklóru.

Pozrite si aj ďalší diel tipov z našej redakcie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM