Peter Simon Kultúra

Z vernisáže výstavy ŽIŤ: Diela sršia optimizmom

ŽIŤ je výstava troch mladých talentovaných výtvarníčok z nášho regiónu – Alexandry Selmeciovej, Veroniky Trnečkovej a Viktórii Zatrochovej, ktoré sa rozhodli žiť umeleckým životom, žiť tvorivo v neustálej inšpirácii.

Ilustračný obrázok k článku Z vernisáže výstavy ŽIŤ: Diela sršia optimizmom
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

V Galérii Baníckeho múzea v Rožňave sa za účasti autoriek 4. mája 2017 uskutočnila vernisáž výstavy Žiť. Podujatie otvorila Gabriella Badin. Následne jedna z vystavujúcich autoriek, Veronika Trnečková, prítomným odprezentovala samotný obsah výstavy.

ŽIŤ je výstava troch mladých talentovaných výtvarníčok z nášho regiónu – Alexandry Selmeciovej, Veroniky Trnečkovej a Viktórii Zatrochovej, ktoré sa rozhodli žiť umeleckým životom.

Ako prezradila Gabriella Badin z múzea, z ich diel na verejnosť síce vplýva optimizmus a energia, ale rozhliadnuc sa po ich obrazoch predsa neunikneme pocitu, ktoré Seneca veľmi presne vystihol, a to "Žiť znamená bojovať.“

„Tieto mladé umelkyne už teraz húževnato bojujú, aby nás svojim umením presvedčili. Optimizmus, ktorý pôsobí na nás prostredníctvom ich tvorby, je odkazom, že cieľom umenia nie je sen, ale život,“ hovorí Badin.

Autorky celou svojou tvorivosťou už na prvej spoločnej výstave určujú azda celoživotný umelecký program: ŽIŤ! „Je veľmi inšpirujúce zadívať sa na diela prezentované na výstave. V prevažnej miere sú medzi nimi zastúpené grafiky, ale možno objaviť aj maľby a objekt, ktoré tiež kladú divákom rôzne otázky súvisiace so samotným bytím a jeho vnímaním,“ spresnila Gabriella Badin.

Vernisáž spestrili svojim hudobným vystúpením aj pedagógovia Základnej umeleckej školy v Rožňave, Marietta Roxerová a Peter Henriczy.

Výstavu Žiť môžete v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave navštíviť do 19. júla 2017.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM