Peter Simon Rôzne

Z Rožňavy do Betliara: Jazdu historickou vlakovou súpravou si vyskúšali desiatky nadšencov, FOTO

Jazdu historickým vlakom z Košíc do Rožňavy a z Rožňavy do Betliara si pripravili aktivisti z košického Klubu historických koľajových vozidiel. Všetko sa udialo pri príležitosti blížiaceho sa Medzinárodného dňa detí.

Ilustračný obrázok k článku Z Rožňavy do Betliara: Jazdu historickou vlakovou súpravou si vyskúšali desiatky nadšencov, FOTO
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Súprava červených „Hurvínkov“ vyrazila v sobotu 28. mája 2016 ráno z Košíc a vrátila sa podvečer. Rodičia mohli podľa organizátorov na vlastnej koži zažiť, ako sa cestovalo kedysi na drevených laviciach a vo vozni, kde vykurovanie zabezpečuje piecka na tuhé palivo. „Vyrazili sme o 8:00 hod. z Košíc. Máme približne 70–80 cestujúcich, ďalší nastupovali po ceste,“ uviedol Ľubomír Lehotský z Klubu historických koľajových vozidiel.

Ako dodal, okrem cestovania v Rožňave navštívili Banícke múzeum, prezreli si centrum mesta s výkladom sprievodcu a tí zdatnejší mohli podľa Lehotského vyjsť aj na strážnu vežu vežu, odkiaľ si mohli vychutnať výhľad na celé mesto.

Pre Rožňavčanov si pripravili jazdy z Rožňavy do Betliara, kde už asi 12 rokov nepremáva osobná vlaková doprava. „Urobili sme tam dve kyvadlové jazdy, aby mohli hlavne deti zažiť, ako sa kedysi v takom vlaku cestovalo. Máme skúsenosti, že majú záujem aj starší ľudia, ktorí si tieto vlaky pamätajú. Ten pocit sedieť na lavici tretej vlakovej triedy je nezabudnuteľný, kde si zaspomínajú na svoje mladé časy, keď cestovali do školy alebo do práce,“ priblížil Lehotský.

Červené „Hurvínky“ s dreveným interiérom boli podľa jeho slov v minulosti symbolom osobnej prepravy v Československu. „Po druhej svetovej vojne ich za tri roky produkcie vyrobili takmer 550 kusov. Stali sa najrozšírenejším motorovým vlakom tej doby a v prevádzke vydržali vyše 30 rokov. Dnes ich opäť vídať na mimoriadnych nostalgických jazdách,“ priblížil Lehotský.

Ako ďalej povedal, Klub historických koľajových vozidiel sa ako jediný klub svojho druhu v Košickom kraji venuje záchrane a obnove železničnej histórie. Pravidelne organizuje výlety historickými motorovými vlakmi M 131.1125 a M 131.1538 – známymi aj ako „Magda“ a „Ľubka“ – po zrušených a zabudnutých tratiach Slovenska.

Pozrite si fotky z nostalgickej jazdy vlakovou súpravou v našej galérii.

Obrazom: Staré Hurvínky sa vybrali do Betliara
36
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM