Peter Simon Rôzne

Vzácny úkaz pozorovali desiatky ľudí: Rožňavskej hvezdárni sa podaril krásny záber! FOTO vnútri

Prechody planét či iných nebeských telies popred disk Slnka sú v prípade dobrého počasia ľahko dostupným a vďačným cieľom laických aj odborných astronomických pozorovaní. Jedno také sa nedávno uskutočnilo aj v našom meste. Pozrite zábery.

Ilustračný obrázok k článku Vzácny úkaz pozorovali desiatky ľudí: Rožňavskej hvezdárni sa podaril krásny záber! FOTO vnútri
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko

V pondelok 9. mája 2016 popoludní sa na rožňavskej hvezdárni uskutočnilo verejné pozorovanie prechodu planéty Merkúr pred diskom Slnka. Bolo vyvrcholením dlho dopredu medializovanej celosvetovej kampani tejto astronomicky najzaujímavejšej nebeskej udalosti roka 2016.

„Nie každý rok je rovnako bohatý na neprehliadnuteľné alebo aspoň povšimnutia hodné planetárne či slnečné úkazy. V živej pamäti rezonuje veľmi úspešné pozorovanie čiastočného zatmenia Slnka v marci 2015, rovnako aj neúspešný pokus o pozorovanie tranzitu planéty Venuša spred štyroch rokov. Obloha sa riadi svojím vlastným kalendárom a je len na nás, ako sa mu dokážeme prispôsobiť a na pôsobivý a jedinečný úkaz sa včas pripraviť,“ uviedol Juraj Lörinčík z úseku astronómie Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Na rožňavskej hvezdárni sa s cieľom vidieť tranzitovať planétu Merkúr zišlo dokopy 28 ľudí. „Uverili, že na vlastné oči uvidieť planétu Merkúr počas dňa, a to navyše pred diskom Slnka, sa len tak hocikedy neprihodí. Priemerne 7 krát za storočie, čo je pár krát za život. Vždy je to lepšie, ako v prípade planéty Venuša, kedy jej najbližší tranzit v roku 2117 neuvidí celá súčasná generácia,“ dodal Lörinčík

Obrazom: Tranzit Merkúra
6
Galéria
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM