Kultúra

Vzácna zbierka v rožňavskom múzeu: Stovky diel Kálmána Tichyho si zaslúžia opateru

Rožňavský rodák Kálmán Tichy prežil v rodnom meste väčšinu života. Za ten čas vytvoril nezabudnuteľné obrazy, to však nie je všetko.

Ilustračný obrázok k článku Vzácna zbierka v rožňavskom múzeu: Stovky diel Kálmána Tichyho si zaslúžia opateru
Foto: Eva Tományová

Dovedna 406 diel maliara Kálmána Tichyho spravuje vo svojom zbierkovom fonde Banícke múzeum Rožňava. Na stránke inštitúcie o tom informovala kurátorka fondu výtvarného umenia Eva Lázárová s tým, že ide o jednu z osobností, ktoré si pripomínajú v súvislosti so 730. výročím prvej písomnej zmienky o Rožňave.

Maliarske a grafické dielo Tichyho nesporne patrí k najlepším výtvarným tradíciám Rožňavy. Vďaka jeho tematicky rôznorodej tvorbe a veľkému počtu rožňavských vedút, kde zachytáva svoje rodné mesto, ho možno považovať za najvýznamnejšieho rožňavského výtvarníka prvej polovice 20. storočia,“ skonštatovala Lázárová.

Kálmán Tichy sa narodil v roku 1888 v Rožňave, kde aj študoval na miestnom gymnáziu. Neskôr pokračoval v štúdiách na súkromnej maliarskej škole Simona Hollósyho v Mníchove.

Do Rožňavy sa vrátil v roku 1918 a pracoval okrem iného ako šéfredaktor regionálnych novín či od roku 1924 ako riaditeľ mestského múzea. Zomrel v roku 1968 v Budapešti, ale pochovaný je na rožňavskom cintoríne.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z východu Slovenska:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM