Správy

Výstava v obrazárni pod hradom Krásna Hôrka predstaví diela Ľ. Felda

Obrazy maliara Ľudovíta Felda predstaví výstava v Andrássyho obrazárni v Krásnohorskom Podhradí.

Ilustračný obrázok k článku Výstava v obrazárni pod hradom Krásna Hôrka predstaví diela Ľ. Felda
Zdroj: Banícke múzeum Rožňava

Vernisáž sa uskutoční vo štvrtok, 9. mája o 16:00 hod. Sprístupnená bude do 29. septembra.

„Ľ. Feld bol známy svojou vľúdnou priateľskou povahou a nadšením dôkladne kresliť, portrétovať a zaznamenávať košické zákutia či vidiecke scenérie východného Slovenska. Rovnako je ale dodnes známy ako pamätník holokaustu a je často označovaný ako Mengeleho maliar,“ povedal kurátor výstavy Michal Štofa z Východoslovenskej galérie (VSG).

Dodal, že vystavené diela, pochádzajúce zo zbierkových fondov VSG a Baníckeho múzea v Rožňave, tvoria neveľkú, no obsiahlu kolekciu, zostavenú z realizácií reflektujúcich hlavné tematické okruhy Feldovej tvorby.

„Najrozsiahlejšou skupinou sú krajinné scenérie. Značnú pozornosť venoval dominantám v krajine, skalám v Zádieli či hradom a zrúcaninám. V prírode nachádzal vždy útechu a pokoj, naopak mesto preňho predstavovalo zdroj spomienok na minulosť nenávratne stratenú v čase,“ uviedol Štofa.

Ako pokračoval, pre mnohých je Feld známy predovšetkým ako portrétista, jeho zručnosť rýchlo a verne zachytiť podobu portrétovaného však bola využitá počas jeho väznenia v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau, kde na príkaz doktora Mengeleho zachytával jeho pokusy na ľuďoch.

„Tieto kresby sa však nezachovali a tie, ktoré Feld vytvoril na základe svojich spomienok, po rokoch vyrovnávania sa so zažitými hrôzami, sú dnes veľmi cennými artiklami v súkromných zbierkach,“ dodal Štofa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM