Peter Simon Správy

Výstava v Baníckom múzeu zachytáva históriu mesta na fotografiách, FOTO

Banícke múzeum v Rožňave v utorok (7. 2.) popoludní sprístupnilo výstavu, ktorá zachytáva históriu mesta na fotografiách.

Ilustračný obrázok k článku Výstava v Baníckom múzeu zachytáva históriu mesta na fotografiách, FOTO
26
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

„Výstava vznikla na základe iniciatívy nadšencov historickej Rožňavy za aktívnej pomoci Gábora Bogdána, člena Klubu priateľov starej Rožňavy s využitím niekoľkoročnej zberateľskej a vyhľadávacej činnosti nadšencov klubu. Z obrovského množstva akvizícií bolo najťažšie vybrať na výstavu fotografie, ktoré návštevníka prevedú takmer dvoma storočiami dejín mesta. Napokon vznikla kolekcia 250 fotografií a pohľadníc, ktorých kópie vo formáte A3 sú predstavené návštevníckej verejnosti vo výstavných sieňach na poschodí galérie,“ uviedla Petronela Bodnárová z Baníckeho múzea v Rožňave.

Na otvorení výstavy sa v priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave zišlo až viac ako 300 nadšencov histórie. Niektorí sa na oficiálne otvorenie do priestorov prakticky nedostali až následne na samotnú prehliadku. Organizátori boli účasťou milo prekvapení.

Autori výstavy podľa jej slov zámerne volili termín jej otvorenia tak, aby si pripomenuli výročie prvej písomnej zmienky o Rožňave z 3. februára 1291. Expozícia je rozdelená do troch na seba nadväzujúcich čas­tí.

„Prvou je Rožňava v období rakúsko-uhorskej monarchie, čo zahŕňa obdobie od vzniku fotografie ako takej na sklonku 19. storočia, až po prvú svetovú vojnu. Prvá známa pohľadnica bola z Rožňavy odoslaná 17. decembra 1898 a bola vydaná v nakladateľstve Jenő Falviho v Rožňave. Ďalšou časťou je Rožňava medzi dvoma svetovými vojnami. Táto časť expozície je najrozsiahlejšia preto, že v tomto období vzniklo veľmi veľa amatérskych fotografií, ale aj rožňavské fotoateliéry a vydavateľstvá produkovali nespočetné množstvo pohľadníc mesta a jeho najbližšieho okolia. Poslednou časťou je Rožňava po druhej svetovej vojne, ktorá dokumentuje obdobie spočiatku pomalej, ale potom najväčšej prestavby v intraviláne mesta a výstavby troch, na to obdobie moderných sídlisk,“ priblížila Bodnárová.

Výstava fotografií je doplnená originálnymi fotografiami, pohľadnicami, albumami fotografií, knihami, dobovou tlačou a inými exponátmi zo zbierok baníckeho múzea.

„Každá z troch častí výstavy je uvedená krátkym textom z dejín Rožňavy v danom období a pod každou fotografiou je krátky popis jej obsahu v slovenskom a maďarskom jazyku. Staré fotografie spracoval pre podmienky výstavy fotograf Štefan Fabián. Počas trvania výstavy odznie i niekoľko prednášok a sprievodných podujatí,“ dodala Bodnárová.

Organizátorom výstavy pod názvom Historická Rožňava na fotografiách je Banícke múzeum v Rožňave v spolupráci s Klubom priateľov starej Rožňavy a Občianskym združením Pre partnerské mestá Rožňavy. Návštevníci si ju môžu v Galérii Baníckeho múzea pozrieť v utorok až piatok od 8.00 do 12.00 h a od 13.00 do 16.00 h. Výstava potrvá do 12. apríla.

Obrazom: Výstava starých fotiek mesta prilákala stovky zvedavcov
26
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM