Peter Simon Kultúra

Výstava fotografií: Premena do krásy ponúka detailný pohľad na zrod motýľov

Výstava fotografií s názvom Premena do krásy ponúka návštevníkom pohľad na zrod motýľov od vajíčka až po dospelého jedinca. Pripravila ju Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave v spolupráci s Východoslovenským múzeom v Košiciach.

Ilustračný obrázok k článku Výstava fotografií: Premena do krásy ponúka detailný pohľad na zrod motýľov
Zdroj: TASR

Podľa Evy Sitášovej, jednej z autoriek fotografií, z veľkej skupiny hmyzu sa najväčšej obľube tešia motýle. „Sú významnými bioindikátormi životného prostredia, v krajine citlivo reagujú na negatívne vplyvy,“ povedala.

Vzácne druhy motýľov sú podľa nej ohrozené intenzifikáciou v poľnohospodár­stve, zarastaním pôvodných biotopov, chemizáciou a čiastočne nelegálnym zberom. „Prijatím komplexnej ochrany prírody v rámci celej Európy pod názvom NATURA 2000 pristúpilo aj Slovensko k ochrane nielen biotopov, ale aj ohrozených druhov fauny a flóry. Cieľom sústavy NATURA 2000 je chrániť spoločné prírodné dedičstvo celej Európskej únie,“ vysvetlila Sitášová.

Výstava zachytáva na 12 paneloch priebeh tajuplnej zmeny od vajíčka až po dospelého jedinca. Sú na nich rôzne zaujímavosti, ako napríklad, kto je z motýľov extrémny letec, kto býva vo vrecku, kto je majster v umení prežiť či najväčší alebo najhladnejší s vynikajúcim čuchom. „Návštevníci sa dozvedia i to, že doteraz je známych približne 190 000 druhov motýľov a že na Slovensku bolo zistených viac ako 3600,“ priblížila Tatiana Bachňáková z Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského.

Autormi fotografií sú okrem Sitášovej aj Miroslav Fulín, Ľubomír Panigaj, Stanislav Levendovský, Peter Krišovský, Tomáš Jászay, Anna Machová, Štefan Mikiara, Marián Filípek a Miloš Balla. Výstavu, ktorá potrvá do 30. apríla, si môžu návštevníci pozrieť v priestoroch knižnice na Lipovej ulici počas výpožičných hodín.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM