Peter Simon Správy

Vypaľovanie trávy sa nevyplatí: Správa Slovenského krasu varuje!

Jar je pre mnohých najkrajším ročným obdobím. Stromy a kríky začínajú pučať, príchod jari nám ohlasujú aj sťahovavé vtáky, ktoré sa k nám po dlhej ceste znova vracajú. Ročné obdobie má však aj inú podobu.

Ilustračný obrázok k článku Vypaľovanie trávy sa nevyplatí: Správa Slovenského krasu varuje!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Ľudia vypaľujú suchú trávu a pritom si neuvedomujú, ako svojou ľahkovážnosťou ubližujú prírode. Gemerčania túto činnosť vykonávajú každoročne. Príslušníci Hasičského a záchranného zboru v našom meste evidujú každoročne desiatky výjazdov spojených s hasením trávnatých porastov. Ako informoval odborný inšpektor Hasičského a záchranného zboru v našom meste Florián Albert, počas uplynulého roku v období jari hasiči z Rožňavy zasahovali pri 20 prípadoch požiarov v súvislosti s vypaľovaním trávnatých porastov.

Okrem vysokej sankcie si však treba uvedomiť aj ničenie prírody. „Na popol sa menia rastliny, nižšie i vyššie živočíchy, hniezda vtákov, ba niekedy v plameňoch končí i život človeka, ktorý oheň založil. Táto činnosť sa opakuje na jeseň i v lete počas žatvy, alebo tesne po nej sú vypaľované strniská a mnohokrát i ponechaná slama,“ informuje vo svojej správe Štátna ochrana prírody SR, Správa NP Slovenský kras.

Podľa ich informácií hrozia za vypaľovanie vysoké sankcie. Úmyselným a cieľavedomým vypaľovaním dochádza k porušovaniu zákona. Zároveň sa porušuje zákon o ochrane prírody a krajiny. Za porušenie týchto zákonov, môžu občania dostať vysoké pokuty.

Občan môže dostať pokutu do 332 eur, právnická osoba až do 16 596 eur.

„Hlavné príčiny jarných a jesenných požiarov sú úmyselné vypaľovanie suchej trávy, pálenie a spaľovanie domového odpadu, zakladanie ohňov v prírode, neuhasené ohorky z cigariet, hry detí so zápalkami. Vplyvom týchto požiarov v prírode dochádza k ničeniu prirodzených stanovíšť, rastlinných a živočíšnych druhov, k narušeniu ekologickej rovnováhy v prírode, k znižovaniu rozmanitosti života na Zemi, k vzniku rozsiahlych ekonomických škôd,“ dodávajú ochranári z Brzotína.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM