Peter Simon Rôzne

Výlet historickým vláčikom: Kedy sa takto odvezieme z Rožňavy do Betliara?

Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí si môžete užiť netradičnú jazdu. Vláčik, ktorý zamieri na koľajnice nášho mesta a blízkeho okolia poskytne priam nostalgický zážitok. Vieme kedy.

Ilustračný obrázok k článku Výlet historickým vláčikom: Kedy sa takto odvezieme z Rožňavy do Betliara?
Zdroj: KHKV

Aktivisti z košického Klubu historických koľajových vozidiel pozývajú rodičov a deti pri príležitosti Medzinárodného dňa detí na jazdu historickým vlakom z Košíc do Rožňavy. Neprehliadnuteľná súprava červených Hurvínkov vyrazí z hlavnej železničnej stanice Košice v sobotu 28. mája 2016 o 8:00 hodine.

Rodičia spolu s deťmi môžu na vlastnej koži zažiť ako sa cestovalo kedysi na drevených laviciach a vo vozni, kde vykurovanie zabezpečuje piecka na tuhé palivo. „Do Rožňavy dorazíme pred 10:00 hodinou. Navštívime Banícke múzeum, prezrieme si centrum mesta s výkladom sprievodcu a tí zdatnejší môžu vystúpiť na mestskú vežu, odkiaľ je nádherný výhľad na celé mesto,“ informuje Ľubomír Lehotský z Klubu historických koľajových vozidiel.

Jazda aj do Betliara

Okrem jazdy z Košíc sa nostalgická a naozaj netradičná jazda červenými Hurvínkami uskutoční aj do obce Betliar. „V sobotu 28. mája 2016 navštívime historickým vlakom Rožňavu a odtiaľ sa vydáme na kyvadlovú jazdu do obce Betliar,“ hovorí Lehotská.

„Červené Hurvínky s nezameniteľným dreveným interiérom boli kedysi symbolom osobnej prepravy v Československu. Po 2. svetovej vojne ich za tri roky produkcie vyrobili takmer 550 kusov. Stali sa najrozšírenejším motorákom tej doby a v prevádzke vydržali vyše 30 rokov. Dnes ich opäť vídať na mimoriadnych nostalgických jazdách,“ zdôrazňuje Zuzana Lehotská.

Symbolické cestovné

Kto si chce na vlastnej koži vyskúšať, aké to bolo cestovať týmto skvostom a sedieť na drevených laviciach si môže vybrať z dvoch odchodov. Zo stanice Rožňava mesto odchádzame o 9:50 hod alebo o 14:22 hod. V Betliari sa zdržíme približne 15 minút a vraciame sa späť do Rožňavy. Cestovné je symbolické a to pre dospelých 2 eurá. Deti do 15 rokov, dôchodcovia a ŤZP zaplatia jedno euro," prezradila na záver Lehotská z klubu historických koľajových vozidiel.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM