Peter Simon Kultúra

Vychutnávajte si čas adventu: Čo môžete zažiť cez víkend v Rožňave?

Ani sme sa nenazdali a je tu ďalší decembrový víkend. A v našom meste ponúka aj viaceré podujatia. Vybrali sme z nich niekoľko tipov.

Ilustračný obrázok k článku Vychutnávajte si čas adventu: Čo môžete zažiť cez víkend v Rožňave?
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Gemer v období 1. ČSR

7. december 2018 od 9:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
V roku 2018 si v Českej republike a na Slovensku pripomíname významné výročie v dejinách Slovenska – 100. výročie vzniku Československa. Banícke múzeum v Rožňave sa zároveň pripája k aktivitám ostatných múzeí a ostatných kultúrnych inštitúcií v rámci tzv. Osmičkových rokov (1918, 1938, 1948 a 1968) výstavou Gemer v období 1. ČSR.

Tajomstvo medovníkového srdca

7. december 2018 od 9:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Výstava Tajomstvo medovníkového srdca predstaví návštevníkom nielen históriu a osobnosti medovnikárstva, ale aj unikátnu medovnikársku dielňu Lefterovcov, jednej z posledných košických medovnikárskych rodín, ktorá spolupracovala s ďalšou významnou medovnikárskou rodinou Novellyovcov. Vernisáž výstavy sa uskutoční 22. novembra od 15:30 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave. Výstava potrvá do 18. januára 2019.

Rožňava Baňa – život a práca

7. december 2018 od 9:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Výstava prezentuje výsledky výskumu zameraného na vplyv rozvinutého priemyslu na život v meste a zachovanie priemyselného dedičstva. Mnohí zo súčasných obyvateľov Rožňavy a okolia, ich príbuzní, známi, pracovali, či žili na Rožňava Bani. Závod Železorudné bane Rožňava patril v 80. rokoch s počtom okolo 1 200 pracovníkov k najväčším zamestnávateľom v regióne. Práca na Bani sa tak priamo či nepriamo dotýkala takmer všetkých obyvateľov mesta a blízkeho okolia.

Grófka bez kaštieľa – nová výstava v betliarskom múzeu

7. december 2018 od 17:00 hod., Kaštieľ Betliar
Pracovníci múzea v Betliari si pre nadšencov histórie pripravili novú výstavu pod názvom Grófka bez kaštieľa – Elizabeth Olgyay Andrássy a jej pozostalosť. Výstava sa uskutoční od 4. decembra 2018 do 30. apríla 2019 v betliarskom kaštieli.

Renaissense acoustic trio

8. december 2018 od 20:30 hod., Replay pub, Rožňava
Chlapci z kapely Renaissense so svojím projektom RAT – Renaissense Akustic Trio zahrajú koncert v Rožňave. Odznejú všetky známe hity od tejto kapely a môžete sa tešiť na príjemný hudobný zážitok.

Mikuláš v Gemerskej Hôrke

8. december 2018 od 16:00 hod., Trhovisko, Gemerská Hôrka
Na príchod Mikuláša sa môžu tešiť aj deti v Gemerskej Hôrke. Ten do známej dedinky zavíta v sobotu, 8. decembra. Nebude chýbať ani rozsvietenie vianočného stromu. Odovzdávanie balíčkov sa uskutoční v kultúrnom dome od 16:40 hod.

Kino Apollo

9. december 2018 od od 16:00 hod., Dom tradičnej kultúry Gemera, Rožňava
Dilili v Paríži – Animovaná rozprávka Dilili v Paríži je ďalším filmom z dielne Michela Ocelota, ktorý nám prostredníctvom dobrodružstva malého dievčatka priblíži obdobie belle epoque v dejinách Francúzska. Odvážna Dilili spolu so svojím kamarátom Orelom sa vydajú po stopách spolku, ktorý stojí za únosmi dievčat v Paríži.

Desmod – teatro set 2018

10. december 2018 od 19:00 hod., Divadlo Actores, Rožňava
Skupina Desmod sa o pár dní predstaví fanúšikom v novej muzikantskej podobe. V dvanástich mestách na turné Teatro Set ponúkne zmes akustických úprav hitov a jemne drzého slova pod prísnou rukou principála, krotiteľa a eskamotéra Michala Malichera. Skupina sa predstaví aj obyvateľom nášho mesta. Podujatie sa uskutoční 10. decembra 2018 od 19:00 hod. v sále divadla Actores.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM