Andrea Mesarčíková Rôzne

Voľnočasové aktivity detí zrejme umožňovali zneužívanie peňazí

Ministerstvo školstva má naďalej podozrenie, že v minulosti sa pri voľnočasových aktivitách detí zneužívali peniaze.

Na základe nového systému sčítavania totiž poklesol reálny počet detí v centrách a krúžkoch z takmer 300.000 na 200.700, teda o tretinu.
„Duplicitnosť sa potvrdila, zber ukázal, že došlo k výraznému poklesu reálnych detí, ktoré navštevujú voľnočasové aktivity,“ potvrdila TASR hovorkyňa ministerstva školstva Miriam Žiaková.
Tretina detí chýba po tom, čo rezort zmenil metodiku pri vypĺňaní štatistických výkazov. Do tých mohli centrá voľného času a strediská záujmovej činnosti po novom nahlásiť deti už iba jedenkrát.
Takto sa chcel rezort vyhnúť duplicite, vďaka ktorej niektoré obce alebo mestá získavali viac finančných prostriedkov. Rezort mal totiž už pred sčítavaním podozrenie, že sa v systéme voľnočasových aktivít zneužívali peniaze.
Údaje o počte detí v záujmových krúžkoch sú dôležité pri výpočte podielových daní pre jednotlivé obce a mestá v roku 2011 na zabezpečenie financovania aj spomínaných školských zariadení.
Podľa ministerstva sa zreálnili počty detí, keďže v roku 2009 ich tieto zariadenia nahlásili približne o 126.000 viac ako v roku 2008, čo predstavovalo nárast o vyše 74 percent.
Ministerstvo ešte plánuje upraviť legislatívu tak, aby boli peniaze na voľnočasové aktivity rozdeľované spravodlivejšie.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM