Peter Simon Kultúra

Voľné dni sa blížia a ponúkajú všehochuť: Kam v Rožňave a okolí cez víkend?

Ďalší jarný víkend je pred nami a prináša so sebou nádielku zábavy pre malých aj veľkých. Vyberte si z redakčnej ponuky, kam v Rožňave a okolí za oddychom počas voľných dní.

Ilustračný obrázok k článku Voľné dni sa blížia a ponúkajú všehochuť: Kam v Rožňave a okolí cez víkend?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Krehké čaro kraslíc

3. – 5. máj 2018 od 9:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Na výstave bude možné vidieť zbierkové predmety Baníckeho múzea v Rožňave, Gemerského múzea v Putnoku, Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote a predmety viacerých gemerských výrobcov kraslíc. Výstava potrvá do 22. mája 2018.

Rožňava do toho!

3. – 5. máj 2018 od 9:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Olympijský klub Gemer v spolupráci s Baníckym múzeom v Rožňave a Mestom Rožňava vás srdečne pozývajú na výstavu z histórie športu v Rožňave s názvom „Rožňava do toho!“. Vernisáž výstavy sa uskutočnila 5.4.2018 o 17:00 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave a bude prístupná verejnosti do 25.6.2018.

Obaly a knihy – výstava

3. – 4. máj 2018 od 10:00 hod., Gemerská knižnica Pavla Dobšinského, Rožňava
Výstava prác študentov Školy úžitkového výtvarníctva Košice, odborov Propagačná grafika a Propagačné výtvarníctvo je v priestoroch knižnice po prvýkrát. Pre širokú verejnosť je to v knižnici opäť niečo nové. Prezentujú sa tu ročníkové projekty.

Maliar Lučenca – Výstava

3. – 4. máj 2018 od 13:00 hod., Andrássyho obrazáreň, Krásnohorské Podhradie
Zámerom výstavy je nielen predstaviť maliarovu umeleckú dráhu, ale priblížiť aj jeho osobnosť v kontexte rodinných vzťahov a historicko-spoločenských pomerov doby.

Od ihly po šijací stroj

3. – 5. máj 2018 od 9:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Výstava približujúca dejiny krajčírov a obchodníkov s textilom v Košiciach v období od 16. storočia do začiatku 20. storočia prostredníctvom rukopisov, dobovej tlače, fotografií a trojrozmerného materiálu zo zbierok Východoslovenského múzea v Košiciach – cechová truhlica, pečatidlá, zvolávacia tabuľka, šijací stroj, krajčírske pomôcky, ukážky pánskeho a dámskeho odevu.

Expozícia baníctva a hutníctva Gemera

3. – 6. máj 2018 od 9:00 hod., Expozícia baníctva a hutníctva Gemera, Rožňava
V areáli Zážitkového centra Sentinel Baníckeho múzea v Rožňave v stredu 2. mája otvorili novú Expozíciu baníctva a hutníctva Gemera. Okrem exponátov, akými sú napríklad ručné pracovné nástroje, či výstava minerálov, obsahuje aj interaktívne a audiovizuálne prvky.

NEDVĚDOVCI

3. máj 2018 od 19:00 hod., Divadlo Actores, Rožňava
Napriek ukončeniu koncertnej činnosti Honzu Nedvěda, je tento starší z dvojice slávnych bratov prítomný svojimi pesničkami na každom koncerte Františka a Vojtu s kapelou. Nový koncertný program Nedvědovcov je pokračovaním ich spoločnej kariéry.

Kino Apollo

3. máj 2018 od 19:00 hod., Dom tradičnej kultúry Gemera, Rožňava
Rodin – Biografický / dráma, FRA / BEL, 2017, Francúzština, ČT, 120 min., MP 15. Réžia: Jacques Doillon. Hrajú: Vincent Lindon, Izïa Higelin, Séverine Caneele, Patricia Mazuy, Pascal Casanova, Régis Royer, Anthony Bajon, Serge Nicolai, Nathalie Bécue, Maxence Tual, Guylène Péan. V roku 1880 získava revolučný sochár a autodidakt Auguste Rodin svoju prvú štátnu zákazku: Bránu pekiel. Žije s Rose, svojou starou partnerkou, keď vo svojich dvadsiatich štyroch rokoch spoznáva mladú nadanú žiačku Camille Claudel. Tá sa najprv stáva jeho asistentkou a neskôr i milenkou. Po ich rozchode, z ktorého sa Camille nikdy nespamätá, pokračuje sochár zaujato v práci na svojom diele, ktorého zmyselnosť vyvoláva záporné reakcie i nadšenie. Snímka Jacquesa Doillona objavuje Rodina ako erotikou nabitého senzualistu, pre ktorého je proces tvorby hlboko sexuálnym zážitkom.

Gabriela Futová

4. máj 2018 od 9:00 hod., Gemerská knižnica Pavla Dobšinského, Rožňava
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského pozýva na besedu so spisovateľkou Gabrielou Futovou. Tá sa uskutoční už 4. mája 2018 v priestoroch knižnice so začiatkom od 9:00 hod.

Za slušné Slovensko – predvečer svadby

4. máj 2018 od 19:00 hod., Námestie baníkov, Rožňava
Piatok 4. mája 2018, v predvečer svadby, ktorú mali mať Ján a Martina si uctia ich pamiatku zhromaždeniami po celom Slovensku s názvom Za slušné Slovensko – predvečer svadby. Stretnutie sa uskutoční aj v Rožňave.

Kvetinový trh

5. – 6. máj 2018 od 10:00 hod., Kaštieľ Betliar
V dňoch 5. a 6. mája 2018 sa už po štvrtýkrát bude konať víkendový kvetinový trh. Kvetiny ako súčasť okrasnej záhrady mali u Andrássyovcov veľkú tradíciu, návštevníci budú mať preto v týchto dňoch možnosť zakúpiť si v areáli kaštieľa rôzne druhy letničiek a remeselné výrobky. V sobotu, 5.mája bude pre najmenších návštevníkov o 14:00 hod. pripravené detské divadelné predstavenie s názvom Ďurošík, v podaní mestského divadla Actores z Rožňavy.

Ochutnávka vín 2018

5. máj 2018 od 9:00 hod., Kultúrny dom, Jablonov nad Turňou
Obec Jablonov nad Turňou pozýva všetkých fajnšmekrov, ktorí dokážu oceniť lahodnú chuť a kvalitu, na tradičnú ochutnávku vín 2018.

Prvomájový sprievod

5. máj 2018 od 13:00 hod., Krásnohorské Podhradie
Pod hradom Krásna Hôrka budú spomínať na časy minulé. Konať sa tam bude tradičný majáles obohatený o zaujímavý retrosprievod.

Medzinárodné majstrovstvá Slovenska v coursingu psov

5. – 6. máj 2018 od 9:00 hod., V areáli penziónu a reštaurácie Biely kôň, Brzotín
Jedná sa o súťaž v behu psov za umelou návnadou. Plemená psov a jednotlivé behy sú rozdelené. Akcia je dvojdňová, so začiatkom o 9:00. Prihlásených je viac ako 60 psov.

Smejko a Tanculienka/ Kuk, ani muk!

6. máj 2018 od 15:00 hod., Divadlo Actores, Rožňava
Naučíme sa Abecedu, spoznáme sestričky Farbičky a bračekovcov Prstíkovcov. Zacvičíme si s Peciválom, rozosmejeme Smutnú princeznú a potešíme škaredé káčatko. Jasné, že si zahráme aj rozprávku Tri prasiatka! Popletie nás Motáčik Popletáčik, naučíme sa zdraviť Ahoj Ahoj a zachránime Našu Zem…

VATRA SLOBODY 2018

7. máj 2018 od 19:00 hod., Lúka nad pamätníkom pápeža Jána Pavla II., Rožňava
Pre návštevníkov bude pripravený zaujímavý sprievodný program. Okrem tradičného pečenia slaniny budú súčasťou podujatia aj hudobné vystúpenia. Očakávať teda môžete vystúpenie Country skupiny TEXAS a večer si môžete užiť aj na folklórnu nôtu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM