Peter Simon Správy

Voľná nedeľa v Betliari: Vstup zadarmo a k tomu ešte aj výroba šperkov

Tak ako každú prvú nedeľu v mesiaci, aj 6. augusta bude Andrássyovský kaštieľ v Betliari sprístupnený bezplatne.

Ilustračný obrázok k článku Voľná nedeľa v Betliari: Vstup zadarmo a k tomu ešte aj výroba šperkov
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Tak ako každú prvú nedeľu v mesiaci, aj 6. augusta bude Andrássyovský kaštieľ v Betliari sprístupnený bezplatne. Z technických a bezpečnostných dôvodov budú prehliadky prebiehať formou organizovaných vstupov s obmedzeným počtom návštevníkov (max. 30 osôb) v štvrťhodinových intervaloch.

„Aby sme vyšli našim návštevníkom v ústrety, predĺžili sme v tento deň otváracie hodiny o jednu hodinu, od 9:00 hod. do 18:00 hod.. Do kaštieľa sa takto dostane maximálne 1100 návštevníkov, preto Vás prosíme o zhovievavosť a pochopenie. Upozorňujeme, že rezervácie vstupov nie sú možné. Pre najmenších návštevníkov sme pripravili tvorivú dielňu pod vedením skúsenej výtvarníčky, kde bude od 11:00 hod. do 15:00 hod. prebiehať výroba šperkov,“ informovala Judita Krajčiová z múzea.

Ako doplnila, okrem stálej expozície Múzeum Andrássyovcov je v kaštieli výstava 1890 Seriál vs. história, vďaka ktorej sa môžu návštevníci preniesť do magického obdobia záveru 19. storočia a obdivovať smútočnú róbu grófky Františky Andrássyovej z čierneho hodvábu, ktorú mala grófka na pohrebe cisárovnej Sisi v roku 1898, jej jedinečné šperky, kabelky a iné módne doplnky. „Z technických vynálezov druhej polovice 19. storočia sú vystavené také unikáty ako jeden z prvých telefónov, bicykel, radiátory, fotoaparáty a i., ktoré na výstavu zapožičalo Technické múzeum v Košiciach,“ spresnila Krajčiová.

Umenie tohto obdobia na výstave reprezentujú mimoriadne vzácne diela svetových autorov ako Alfonz Mucha, August Rodin a Ladislav Mednyánszky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM