Peter Simon Správy

Vlakom za UNESCOM: Výlet do Domice spestrí aj retrobus

Séria výletov Vlakom za UNESCOM vyvrcholí jesennou jazdou do známej jaskyne pri Rožňave.Pozrite si detaily.

Ilustračný obrázok k článku Vlakom za UNESCOM: Výlet do Domice spestrí aj retrobus
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Sériu nostalgických jázd za pamiatkami Svetového dedičstva UNESCO v destinácii Košice región ukončia v piatok, 17. novembra. Priaznivci pamiatok sa vydajú v ústrety jaskyni, ktorá sezónu nekončí koncom októbra, ale až na Silvestra. Domica zaujme bohatou krasovou výzdobou, vysokým počtom zaznamenaných druhov netopierov, ale aj archeologickými nálezmi starými tisícky rokov.

Jazda k Domici je skombinovaná aj s retrobusom a znova ponúkne námety na celodenné výlety v okolí. Oplatí sa vidieť zrúcaninu hradu v Plešivci, ktorý vyhorel v 16. storočí počas tureckej invázie. Ak budete mať záujem, retrobus vás odvezie do Rožňavy na krátku prehliadku centra.

Polovica novembra prinesie predĺžený víkend a posledná jazda Vlakom za UNESCOM do Domice je podľa organizátorov ideálnou príležitosťou, ako ho odštartovať.

„Cestujúci sa teda počas tohto výletu dostanú do jedinej, verejnosti prístupnej jaskyne na Slovensku. Domica totiž, ako jediná, nezatvára koncom októbra, ale sezónu má až do konca kalendárneho roka. Zaujímavosťou tejto jaskyne je, že v nej v roku 1982 natáčali slávnu rozprávku Soľ nad zlato,“ pripomína Vargová Jurková.

Okrem samotnej Domice, v ktorej objavili archeologické nálezy staré až 6000 rokov, cestujúci tradične zavítajú aj k zaujímavým miestam v okolí. Naskytne sa im jedinečná príležitosť vidieť reformovaný Kostol sv. Juraja v Plešivci z 13. storočia alebo zrúcaniny hradu Plešivec. Tých, ktorí sa radšej od skupiny odtrhnú, môže podľa Vargovej Jurkovej zlákať aj kratšia túra za najkrajšími škrapovými poľami Slovenského krasu – Kečovskými škrapmi, s množstvom vzácnych živočíchov a rastlín.

„Dopravu počas tohto výletu budeme kombinovať aj s retrobusom, ktorý potrebujeme minimálne na dovoz z Plešivca k Domici. Tento autobus ale pôjde už z Košíc, cestujúci si teda môžu vybrať rôzne kombinácie dopravy,“ dodala riaditeľka Košice Región Turizmus.

Náučný chodník Domica – Nenáročná a krátka túra oboznámi návštevníka, prostredníctvom 5 informačných panelov, s charakteristikami Slovenského krasu, samotnej jaskyne Domica, tunajšej fauny a flóry, geomorfológie a poľnohospodárstva. Chodník vedie prírodnou rezerváciou Domické škrapy, ktoré patria spolu s krasovými jamami, priepasťami a jaskyňami k najväčším zaujímavostiam blízkeho okolia.

Plešivec – reformovaný kostol sv. Juraja – Pochádza z 13. storočia. Má zachovalé fragmenty fresiek a hodnotný interiér. K jeho severnej strane bola v 16. storočí pristavená kaplnka, v ktorej môžeme ešte aj dnes obdivovať zachovalý gotický portál a kamenné okná. V 18. storočí bol kostolík doplnený o zvonicu, ktorá bola mestskou bránou a súčasťou opevnenia kedysi stredovekého mestečka.

Zrúcaniny hradu Plešivec – Nachádzajú sa neďaleko kostola. Hrad postavili v roku 1320, nezvyčajne na močaristom brehu rieky Slaná. Bol teda vodným hradom a slúžil na vyberanie mýta za prechod riekou. Počas tureckej invázie v 16. storočí vyhorel. Do dnešného dňa sa zachovalo len hradné nárožie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM