Peter Simon Správy

Vínne cesty prezentujú aj prírodný, kultúrny a historický potenciál regiónu: Jedna z nich aj neďaleko Rožňavy

Slovenská vinohradnícka produkcia a tradícia je sústredená v šiestich vinohradníckych oblastiach pozdĺž východo-západnej osi krajiny. Každá z nich sa vyznačuje špecifickými prírodnými podmienkami a osobitou históriou.

Ilustračný obrázok k článku Vínne cesty prezentujú aj prírodný, kultúrny a historický potenciál regiónu: Jedna z nich aj neďaleko Rožňavy
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Najlepšie slovenské vína sa dajú ochutnať aj na známych vínnych cestách, ktoré prezentujú aj prírodný, kultúrny a historický potenciál regiónu.

Tokajská vínna cesta je síce najkratšia, ale tokajské víno má svoju bohatú históriu. Cesta vedie územím okolo Trebišova a obcí Trebišovského okresu, ako sú napríklad: Bara, Čerhov, Černochov, Malá Tŕňa, Veľká Tŕňa a Viničky.

Turnianska vínna cesta umožňuje spoznať históriu i súčasnosť Gemersko-Turnianskej oblasti.

Využíva danosti málo známej, avšak v minulosti významnej vinohradníckej oblasti. Vínna cesta zahŕňa malopestovateľov viniča, malovýrobcov vína, poskytovateľov stravovacích a ubytovacích služieb, remeselníkov a združenia podieľajúce sa na rozvoji turizmu a cestovného ruchu v Slovenskom krase.

Gemersko-Turnianské víno

Kvalitné vína sú dôkazom tvrdej a oddanej práce miestnych malopestovateľov. „Hlavným dôvodom ani nie je špecifikum oblasti, čo samozrejme nemôžeme poprieť, ale tradícia. Oblasť je špecifická svojim klimatickými podmienkami a vápencovým podložím, na ktorom sa hrozno pestuje. Samozrejme ani nadmorská výška nie je zanedbateľná, dosahuje okolo 400 metrov nad morom. Kombinácia týchto podmienok dáva tu vypestovanému viniču jedinečnosť a špecifickosť, ktorú inde nie je možné dosiahnuť,“ uviedol na záver Slavomír Zubriczky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM