Peter Simon Kultúra

VIDEO: Cigánski diabli to s Carmen roztočili, Rožňavčania boli predstavením ohromení!

Balet Slovenského národného divadla pripravil premiéru jedinečného projektu, pôvodnej tanečnej drámy Georgesa Bizeta a Ernesta Šarköziho Carmen á la Gypsy Devils. Predstavenie sa dostalo aj do nášho mesta. Pozrite si video a vyjadrenie Silvii Šarközi.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Cigánski diabli to s Carmen roztočili, Rožňavčania boli predstavením ohromení!
Zdroj: TASR

Carmen je jedným z najznámejších príbehov lásky krásnej a neskrotnej Cigánky, ktorému nechýba romantická zápletka ani vášnivé emócie. Príbeh žiarlivosti, ktorý nevyhnutne smeruje k tragickej smrti. Tento príbeh ožil aj v našom meste a to strhujúcim tancom so zmesou španielskeho i cigánskeho temperamentu.

Romantické melódie Georgesa Bizeta odzneli v originálnej úprave Ernesta Šarköziho a Gypsy Devils. Rožňavčania tak mali možnosť zhliadnuť na doskách divadla Actores v pondelok 26. októbra 2015 vo večerných hodinách originálne dielo hudobných a tanečných zoskupení. „V októbri 2013 vydal náš orchester Cigánski diabli album Carmen, ktorý na hudobnej scéne vzbudil veľkú pozornosť. Tak sme sa rozhodli vytvoriť hudbu k celému predstaveniu, nakoľko je to o jednej mladej Cigánke. Ako sme robili hudbu, tak nám už napadali aj scénické veci. Keď to bolo hotové, tak nám viac ľudí povedalo, že je to scénická hudba a bolo by dobré urobiť ju aj s tancom. A napokon to celé aj vzniklo,“ uviedla Silvia Šarköziová.

Ako ďalej dodala, najťažšie na predstavení bolo asi zosúladiť viac sólistov, pretože tanečný sólisti pochádzajú z rôznych inštitúcií. „Spomenúť môžem napríklad sólistov z SND, voľné zoskupenie tanečníkov, ktorí si hovoria Credance. Nebol problém doplniť do Bizeta rómsky folklór, ale do rómskeho folklóru tancovať moderný balet. Takže toto bolo asi najťažšie, dať to všetko dohromady spolu s diablami“ prezradila s úsmevom Šarköziová.

Po predstavení sa zaplnené hľadisko postavilo zo svojich stoličiek a búrlivým potleskom ocenilo výkon účinkujúcich.

Pozrite si v našej galérii videozostrih z predstavenia v Rožňave!

Foto: ilustračné

Carmen á la Gypsy Devils v Rožňave! - Reportáž
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM