Peter Simon Kultúra

Veľkonočné zvyky sa nezachovali všade: GOS-ka ich priblížila verejnosti

Gemerské osvetové stredisko sa rozhodlo priblížiť širokej verejnosti tradície prichádzajúcich sviatkov. Spevmi privolávali jar.

Ilustračný obrázok k článku Veľkonočné zvyky sa nezachovali všade: GOS-ka ich priblížila verejnosti
Foto: Dana Lacková / Zdroj: Gemerské osvetové stredisko

Ako informovala Dana Lacková z Gemerského osvetového strediska v Rožňave, zvyk vynášania Moreny, ktorú u nás na Gemeri Striga, Baba, Hana či Hejhana volali, sa neuchoval v každej dedine. Túto prastarú pohanskú obyčaj prostredníctvom Folklórnej skupiny Gočovan predstavilo Gemerské osvetové stredisko v rámci folklórneho večera. Dňa 16.marca 2016 v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave. „V mrazivom počasí folkloristi privolávali jar Jozefovskými spevmi a magickými chodovodmi, posielajúc tak symbolický, ale jasný a rázny odkaz prírode, že zima sa má pobrať z našich polí a hôr, lebo Vesna, bohyňa jari už nástojčivo klope na naše okná,“ hovorí Lacková.

Prostredníctvom sprievodného hovoreného slova diváci sa dozvedeli o rôznorodosti a bohatosti jarného zvykoslovia našich predkov, o magických úkonoch pastierov, ktorí na Zelený štvrtok býka vyháňali, na Veľký piatok poklady hľadali a ako na Bielu sobotu gazdiné čarovnú šunku varili. „Ďalším úspešným folklórnym večerom sa organizátori, účinkujúci, ale aj diváci uistili o tom, že nekonečná studnica piesní, tancov a zvykov našich predkov je nielen zaujímavá, ale predovšetkým poučná a inšpirujúca aj pre súčasníkov,“ dodáva Dana Lacková z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Pozrite si v našej galérii fotky z podujatia.

Obrazom: Jarné spevy a zvyky
15
Galéria
Foto: Dana Lacková / Zdroj: Gemerské osvetové stredisko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM