Peter Simon Správy

Veľká oslava v Rožňave: Najstaršia obyvateľka mesta sa dožila nádherných 100 rokov, FOTO!

Okrem rodiny jej prišiel zagratulovať predseda KSK aj primátor Rožňavy. Nechýbala torta a praktické darčeky.

Ilustračný obrázok k článku Veľká oslava v Rožňave: Najstaršia obyvateľka mesta sa dožila nádherných 100 rokov, FOTO!
34
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Čiperná babička prežila takmer celé búrlivé storočia. Dátum 28. júna 2019 je pre p. Annu Jankóovú veľmi dôležitý, pretože v tento deň sa dožila krásnu storočnicu a zároveň je najstaršou občankou mesta Rožňava. V zariadení Subsídium, kde je ubytovaná jej okrem rodiny a priateľov prišli zagratulovať vzácni hostia, a to predseda KSK, Rastislav Trnka a samozrejme aj primátor Rožňavy, Michal Domik. Ku gratuláciám sa pridalo aj vedenie Subsídia v Rožňave. Na veľkej oslave sa zišli viacerí klienti zariadenia – jubilanti a tak sa konala jedna veľká spoločná oslava, na ktorej nechýbala krásna torta a kultúrne vystúpenia.

Pani Jankóová sa narodila 28. júna 1919 v Drnave v rodine roľníkov ako piate dieťa z deviatich. „Mala šiestich bratov a dve sestry a je už len jedinou žijúcou zo súrodencov. Mladosť nemala ľahkú, manžel ešte mladý padol vo vojne. Ostala sama so štyrmi deťmi, o ktoré sa s láskou starala. Každú voľnú chvíľku venovala svojim deťom ale i svojej vášni, a to spievaniu a háčkovaniu. Rada sa venovala záhradke, mala rada kvety, prírodu aj dlhé prechádzky,“ povedala nám jej vnučka, Dalma Dudášová.

Zaujímavosťou je, že stále čiperná babička od narodenia platí už piatou menou. Cez ruky jej počas života prešlo teda päť druhov platidiel z rôznych období.

Usmiata babička

„Starká si nikdy z ničoho nerobila ťažkú hlavu, veľmi veľa sa hýbala aj v podstate dosť ťažko pracovala bola to iná doba. Ja mojej starkej želám veľmi veľa zdravia a nech je ešte dlho medzi nami, pretože ona je strašne pozitívny človek a je stále usmiata a dodáva nám energiu. Sme veľmi radi, že si vek našej starkej došli uctiť aj ľudia z kraja je to od nich veľmi pekné gesto,“ doplnila jej vnučka Dalma.

Fotka spred 80 rokov

Na oslave nechýbala ani fotka, kde mala pani Anka 20 rokov. Pri pohľade na ňu sa v nej vynorili krásne spomienky. „Joj to som bola ešte mladá, krásna. Teraz som už zostarla no boli to naozaj krásne časy a prežila som si toho dosť. Som naozaj prekvapená a šťastná, že som sa dožila veku 100 rokov,“ povedala odhodlane najstaršia obyvateľka Rožňavy.

Gratulácie, kvety aj darčeky

„Musím sa priznať, že som už raz gratuloval jednej pani, ktorá mala ešte viac ako 100 rokov a bola to najstaršia pani v tom čase v Košickom kraji, no k takémuto krásnemu jubileu som ešte možnosť gratulovať nemal. Som naozaj poctený a je to krásny zážitok. V prvom rade jej chcem zaželať veľmi veľa zdravia a aj lásky a aby sme mali možnosť jej prísť opäť zagratulovať,“ povedal predseda KSK, Rastislav Trnka, ktorý jej okrem krásnej kytice kvetov doniesol aj darčeky.

Okrem gratulácií, kyticu s obrovským darčekovým košom a pamätným listom, jubilantke venoval aj primátor Rožňavy. „Pre mňa, ako pre primátora mesta a aj človeka to bol naozaj krásny pocit gratulovať najstaršej Rožňavčanke, ktorá sa dožila tohto veku. Rozmýšľali sme, že čo by pani Anku potešilo, tak sme sa rozhodli pre praktické veci, ktoré určite ešte využije,“ doplnil Michal Domik.

Obrazom: Najstaršia Rožňavčanka oslávila 100 rokov
34
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM