Správy

V susednom okrese máme veľké lákadlo: Záujem turistov o bývalú banícku osadu stúpa

Medzi hlavné zaujímavosti Železníka patrí banská štôlňa Ladislav a spomínané banícke kino Stachanov. Rozhodne však nie sú jediným, čo sa oplatí vidieť.

Ilustračný obrázok k článku V susednom okrese máme veľké lákadlo: Záujem turistov o bývalú banícku osadu stúpa
5
Galéria
Zdroj: TASR/Branislav Caban

Záujem turistov o bývalú banícku osadu Železník v Revúckom okrese sa postupne zvyšuje. Potvrdil to Ladislav Bene, predseda občianskeho združenia (OZ) Skryté poklady Slovenska, ktoré v spolupráci so samosprávou postupne revitalizuje a zveľaďuje miestne zaujímavosti a pamiatky.

Vznikne infocentrum?

„Ja tu celý rok nebývam, ale od miestnych a kamarátov, ktorých tu mám, viem, že sa zvyšuje počet ľudí, ktorí sa tu zastavia. Smerujú napríklad k vysokej peci v Červeňanoch, či do nového múzea v Rákošskej Bani. Naším cieľom je, aby sa tu v budúcom roku otvorilo infocentrum, možno aj s občerstvením, aby si tu turisti mohli urobiť východiskový bod,“ načrtol Bene.

Spomínané infocentrum by malo vzniknúť v bývalom kine Stachanov, na ktorom sa tohto roku podarilo zrekonštruovať strechu. Podľa Beneho je jeho výhodou vhodné umiestnenie neďaleko hlavnej cesty, ako aj turistická trasa, ktorá popri ňom vedie na vrch Železník.

Pôvodné obydlia baníkov

Ako pokračoval Norbert Mogyorósi z Baníckeho múzea v Rožňave, Železník je zaujímavý nielen z pohľadu Gemera, ale aj z celoslovenského hľadiska. „Málokde sa v takejto podobe zachovali pôvodné obydlia baníkov. Paradoxne, tu tomu pomohla aj skutočnosť, že ťažba bola ukončená pomerne skoro. Už v prvej polovici 60. rokov 20. storočia boli vyčerpané zásoby železnej rudy a budovy teda neboli prestavané,“ podotkol.

Dejiny osady a ťažby železnej rudy v oblasti zmapoval historik Gustáv Frák v knihe Baníctvo v Železníku, ale podľa Mogyorósiho by si zaslúžila ešte podrobnejší a novší výskum. „Možno doň zapojiť aj priamo ľudí, ktorí tu žijú, prípadne preskúmať miestne kroniky a staré fotoalbumy,“ konkretizoval Mogyorósi, podľa ktorého sa v súčasnosti celkovo zvyšuje záujem ľudí o technické pamiatky.

„Dosť tomu napomohol aj projekt Čierne diery, ktorý ich dosť propaguje. Na Gemeri je veľa zabudnutých miest, ktoré nie sú turisticky známe, ale postupne sa dostávajú do povedomia,“ zakončil.

Naj zaujímavosti

Medzi hlavné zaujímavosti Železníka patrí banská štôlňa Ladislav a spomínané banícke kino Stachanov.

Ďalšou zaujímavosťou je časť Na kríži, kde sa nachádza pôvodná banícka drevená kolkáreň. Neďaleko je i banícka kaplnka, ktorú sa nedávno podarilo zrekonštruovať.

Zaujímavou je i časť Štokovce, kde sú dva pôvodné bytové domy určené pre baníkov, či banícke jazierko, ktoré OZ v tomto roku revitalizovalo.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM