Správy

V rožňavskej nemocnici spájajú cez videohovory pacientov s rodinami: Pre koronavírus sa mnohí nevideli týždne

Pandémia koronavírusu priniesla so sebou prísne hygienické opatrenia a zatvorila nemocnice pred návštevníkmi. V rožňavskej nemocnici zaviedli videohovory.

Ilustračný obrázok k článku V rožňavskej nemocnici spájajú cez videohovory pacientov s rodinami: Pre koronavírus sa mnohí nevideli týždne
Zdroj: Svet zdravia

Pacienti zostali odlúčení od svojich rodín a najmä starší ľudia nevideli svojich blízkych už dlhé týždne. Rožňavská nemocnica sa preto v spolupráci s telekomunikačným operátorom Orange Slovensko rozhodla začať spájať pacientov s ich rodinami cez videohovory. Prvé dojímavé telefonáty už majú za sebou aj v niektorých ďalších nemocniciach siete Svet zdravia.

„Hospitalizácia je náročná azda pre každého z nás, pre starších ľudí, ktorí majú často okrem svojej diagnózy aj viaceré pridružené ochorenia a kontakt so svojimi blízkymi veľmi potrebujú, obzvlášť. Bežne by ich počas hospitalizácie navštevovala rodina a v 13 našich nemocniciach im robia spoločnosť aj dobrovoľníci nášho projektu Krajší deň. Pre pandémiu koronavírusu sme však v marci museli sprísniť hygienicko-epidemiologický režim a pre bezpečnosť pacientov i zdravotníkov aj zakázať návštevy. Pacienti tak ostali odlúčení a so svojimi rodinami sa mnohí nevideli už týždne. To sme sa rozhodli zmeniť,“ vysvetľuje generálny riaditeľ siete nemocníc Svet zdravia a siete polikliník ProCare Vladimír Dvorový.

Sieť prišla s nápadom v rámci aktuálnych podmienok opätovne spojiť pacientov s ich blízkymi. V spolupráci s telekomunikačným operátorom Orange Slovensko začali v nemocniciach poskytovať pacientom možnosť uskutočniť s ich rodinou a blízkymi videohovor. Pre nemocnice siete Orange zapožičal tablety spolu s možnosťou neobmedzeného dátovania. Tablet môžu pacienti využiť kedykoľvek, keď sa dohodnú s rodinou na videohovore, pričom starším pacientom pri hovore asistuje sestra alebo iný zdravotník. Dohodne s rodinou deň a čas telefonátu a keď treba, tlmočí aj emócie pacienta.

„Na druhej strane sa často stretne viac generácií rodiny, aby starého otca či mamu po týždňoch znova videli, mohli pozdraviť a podporiť. V mnohých prípadoch je to pre rodiny jediná možnosť, ako sa porozprávať so starkými, tieto technické možnosti totiž sami nemajú. Zároveň dobrá psychická nálada prispieva aj k zlepšeniu zdravotného stavu pacientov a napomáha liečbe,“ podotkol Dvorový.

Bábätko ukázala oteckovi

V rožňavskej nemocnici tablet využívajú aj na gynekologicko-pôrodníckom oddelení. Mamičke Evke z Rožňavy sa v nedeľu 26. apríla narodilo prvé dieťatko, dcérka Evka. Zdravé a krásne dievčatko s váhou 4060 gramov a dĺžkou 52 centimetrov tak vďaka telehovoru mohol vidieť aj otecko, ktorý bol za túto možnosť veľmi vďačný.

"Mladí ľudia sú síce v spojení cez mobilný telefón, ale s radosťou prijali možnosť videohovoru, keďže otecko sa už nevie dočkať svojej vytúženej princeznej. Pozorovať šťastnú rodinku bolo neopísateľné, ich radosť sme prežívali spolu s nimi a každý po ukončení odchádzal s úsmevom na tvári. Otecko bol šťastný a zároveň dojatý, celý čas opakoval, aká je maličká krásna po maminke a ako sa už teší na moment, keď ju už bude držať v náručí,“ opísali radostnú chvíľu sestry z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia rožňavskej nemocnice.

V siedmich nemocniciach

Videohovory uskutočňujú nemocnice siete Svet zdravia okrem tej rožňavskej aj v Trebišove, Michalovciach, Topoľčanoch, Svidníku, Dunajskej Strede a v Spišskej Novej Vsi. Všade tam spoločnosť Orange tablet zapožičala.

"Nič prirodzenejšie a zodpovednejšie, ako umožniť komunikáciu pacientom v nemocniciach, ktorí momentálne nemajú inú možnosť, ako byť v kontakte so svojimi blízkymi, sme v tejto situácii ani nemohli urobiť. Sme radi, že k profesionálnej starostlivosti lekárov a zdravotníkov môžeme prispieť aj my a pacientom aspoň čiastočne spríjemniť ich cestu za zdravím,“ dodal Martin Hromkovič, riaditeľ rezidenčného marketingu a značky v spoločnosti Orange Slovensko.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM