Radka Deckerová Samospráva

V Rožňavskej nemocnici bude teplejšie: Investície za státisíce eur

V uplynulom týždni uviedli v rožňavskej nemocnici do činnosti nový moderný kotol a zároveň zakúpili gastrointestinálny videoskop.

Ilustračný obrázok k článku V Rožňavskej nemocnici bude teplejšie: Investície za státisíce eur
Foto: Radka Deckerová

Investície predstavujú sumu 205 000 eur

„Nové prístrojové vybavenie sa používa na endoskopiu horného tráviaceho traktu. Endoskopia je minimálne invazívna zobrazovacia metóda na optické vyšetrenie štruktúry dutých telových orgánov špeciálnym prístrojom – endoskopom. Prínosom pre pacientov je získanie skutočného obrazu vyšetrovaného orgánu, čo umožňuje okamžité rozlíšenie zdravého a chorobne zmeneného tkaniva. Zdravotné riziká a výskyt komplikácií je minimálny,“ objasnila Zuzana Gajdošíková zo spoločnosti Svet zdravia, do portfólia ktorej Nemocnica s poliklinikou sv. Barbory v Rožňave patrí. Dodala, že hodnota takéhoto prístroja sa pohybuje okolo 70 000 eur.

Do prevádzky uviedli v nemocnici aj nový kotol

Táto rekonštrukcia tepelného hospodárstva prináša značné úspory pre nemocnicu. „Takmer po desiatich rokoch sa v Nemocnici s poliklinikou sv. Barbory v Rožňave rieši problém s tepelným hospodárstvom. Nový kondenzačný kotol oproti starému spĺňa všetky požiadavky účinnosti a hospodárnosti vykurovacieho systému, pričom neznečisťuje ani životné prostredie,“ doplnila Gajdošíková. Spoločne s kogeneračnou jednotkou zabezpečuje kotol nielen vykurovanie priestorov, ale aj ohrev teplej vody. Táto výmena zabezpečuje mnoho výhod pre zamestnancov nemocnice a hospitalizovaných pacientov v podobe vykúrených priestorov a dostatku teplej úžitkovej vody.

Ako ďalej Gajdošíková zdôraznila, výkon nového kotla zvýšil celkový výkon kotolne. Prejaví sa to v celkovom znížení spotreby plynu a súčasne umožní plynulú reguláciu dodávky tepla pre vykurovanie v závislosti na vonkajšej teplote bez zásahu obsluhy. „Výmena kotla je prvým krokom v kompletnej rekonštrukcii vykurovacieho systému. Do budúcna sa plánujú ďalšie aktivity, ktoré by zabezpečili vyregulovanie celej tepelnej sústavy. Cena takéhoto druhu kotla sa pohybuje okolo 135 000 eur,“ uzavrela Gajdošíková.

Foto: google.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM