Správy

V Rožňave si uctili si pamiatku vojnových veteránov: FOTO

Deň vojnových veteránov alebo aj Deň červených makov je deň, ktorý je venovaný pamiatke vojnových veteránov. Na celom svete sa pripomína 11. novembra. Nezabudlo sa ani v Rožňave.

Ilustračný obrázok k článku V Rožňave si uctili si pamiatku vojnových veteránov: FOTO
11
Galéria
Zdroj: Mesto Rožňava

Ako sa uvádza na oficiálnej stránke nášho mesta, Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) a základná organizácia SZPB partizána J. Tótha v Rožňave pripravili na rožňavskom cintoríne spomienkové zhromaždenie.

„O 11:00 hod. si spolu s nimi pripomenuli pamiatku vojnových veteránov aj predstavitelia štátnej správy i samosprávy, ako aj vojaci OSSR z rožňavskej posádky. Nechýbali ani deti z rožňavských škôl. Odzneli krátke prejavy i báseň v podaní pani Jungovej. K pomníku padlých v 1. svetovej vojne boli položené vence a na pamiatku zapálené sviece,“ informuje stránka Rožňavy.

Deň 11. november bol vybraný symbolicky, pretože v tento deň v roku 1918 bolo podpísané prímerie medzi Spojencami a Nemeckom. Symbolom Dňa vojnových veteránov sa stal kvet vlčieho maku. Pôvod má v básni kanadského chirurga, ktorý slúžil na západnom fronte. Prvý raz ho ako symbol pre padlých vojakov použili v roku 1920.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Rožňavy a okolia.

Foto: ilustračné

Obrazom: V Rožňave si uctili si pamiatku vojnových veteránov
11
Galéria
Zdroj: Mesto Rožňava
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM